Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj, włóż do słoika i zalej do przykrycia. Zakochasz się w tym magicznym smaku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.01.2025 22:00

Posiekaj, włóż do słoika i zalej do przykrycia. Zakochasz się w tym magicznym smaku

cebula marynowana
Fot. YouTube/Grill&BBQ365

Jak zrobić pyszny dodatek, który wzbogaci smak potraw grilla, a nawet zwykłych kanapek? Przyda się tu cebula, którą zamkniesz w słoiku i zalejesz marynatą pełną przypraw. Przepis przyda się w każdej kuchni. 

Cebula marynowana, czyli dodatek doskonały

Chcesz podkręcić smak potraw? Dodać im wyrazistości i charakteru? To teraz prostsze niż myślisz. Wystarczy sięgnąć po cebulę, posiekać ją i umieścić w słoiku. Warzywo trzeba zalać marynatą z trzech rodzajów pieprzu, liści laurowych, czosnku, octu winnego. Dzięki temu powstanie cebula marynowana.

Cebula w takim wydaniu ma piękny kolor i intensywny smak. Czuć w niej słodycz i ostrość, która doskonale łączy się właściwie z każdą potrawą. Dla miłośników cebuli to prawdziwy rarytas, którego nie może zabraknąć w lodówce. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Grill & BBQ 365. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

cebula marynowana
Fot. YouTube/Grill&BBQ365
Nie kładź obok pomidora. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak zrobić cebulę marynowaną?

Składniki:

  • ½ litra wody
  • ½ litra octu winnego
  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziaren musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • pieprz czarny 
  • pieprz czarny w ziarnach
  • pieprz ziołowy
  • pieprz cayenne

Przygotowanie cebuli marynowanej zacznij od podgrzania w garnku wody z octem winnym. Mieszanka powinna się zagotować. Cebulę pokrój w krążki lub możesz użyć mandoliny. Do gotującej się wody z octem wsyp sól, cukier i ziarna musztardy. 

Krążki cebuli rozdrobnij i wrzuć do słoika. Dołóż liście laurowe, wsyp pieprz i wlej gorącą zalewę. Delikatnie wymieszaj i gnieć, by cebula i przyprawy były pod zalewą. Zakręć, odstaw na 24 godziny i potem można próbować. 

Cebula marynowana, czyli ostro i pysznie

Cebula marynowana ma intensywny kolor i pięknie pachnie. Ostry smak z dodatkiem słodyczy daje znakomite połączenie. Taka cebula marynowana wzbogaci smak hamburgerów, hot-dogów oraz innych potraw z grilla. Oprócz tego cebula marynowana będzie świetnym dodatkiem do mięs, a nawet kanapek.

Dzięki temu przepisowi zrobisz ją w prosty sposób. Do słoików można dodać marchewkę, a nawet pomidory. Cebula marynowana wytrzyma w lodówce kilka miesięcy, gdy nie jest otwarta. Gdy otworzysz słoik, to w niskich temperaturach może być przechowywana przez kilka tygodni. Pisaliśmy, jak zrobić perfekcyjne kotlety dzięki użyciu pokrywki. Radziliśmy, jak zrobić puszyste naleśniki na maślance. 

cebula marynowana
Fot. YouTube/Grill&BBQ365