Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam na karkówce i zapiekam. Wolę te kotlety nawet od schabowych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.09.2024 14:12

Układam na karkówce i zapiekam. Wolę te kotlety nawet od schabowych

karkówka
Fot. YouTube/leckere Küche

Kotlety schabowe odłóż na inną okazję. Zamiast nich przygotuj kotlety z karkówki z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Soczyste mięso pod pyszną pierzynką potrafi skusić każdego łasucha. Wypróbuj to danie, a z całą pewnością przyrządzisz je nieraz. 

Kotlety z karkówki lepsze niż inne

Kiedy myślimy o tradycyjnym obiedzie, na myśl od razu przychodzą kotlety schabowe. Ich kruchość i delikatność sprawia, że każdemu przypadają do gustu. Niedawno natrafiliśmy na przepis, który może być dla nich jednak poważną konkurencją. 

Okazało się, że kotlety z karkówki są po prostu doskonałe, a domownicy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować je, aby były miękkie i smaczne. Sposób jest nieskomplikowany, a przygotowanie dania nie zajmuje zbyt wiele czasu.

kotlety z warzywami.jpg
Fot. YouTube/leckere Küche
Na jesień rodzina wciąż mówi tym cieście. Piekę je dosłownie co weekend

Składniki na kotlety z karkówki

Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się, jakie produkty będą ci potrzebne. Dobrej jakość mięso z karkówki nie wystarczy. Potrzebne będą także przyprawy oraz warzywa, które zapieczone na kotletach stworzą wyborny smak całej kompozycji. Wszystkie potrzebne składniki umieściliśmy na liście poniżej. Trzymaj się dokładnych proporcji, a kotlety z karkówki wyjdą idealne. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania pochodzą z kanału leckere Küche, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 200 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przepis na kotlety z karkówki

Przygotowanie kotletów rozpocznij od pokrojenia karkówki na plastry o grubości około 2 centymetrów. Następnie przypraw je z dwóch stron mieloną słodką papryką, pieprzem oraz solą. Przyprawy starannie wetrzyj w mięso. 

Kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Dodaj ją do cebuli i wymieszaj.

Obrane pieczarki pokrój w cienkie plastry. Wsyp je do pozostałych warzyw na patelni. Całość przypraw pieprzem. i solą. Wymieszaj składniki i smaż je do miękkości.

Warzywa równomiernie rozłóż na powierzchni kotletów. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie ułóż na kotletach starty na dużych oczkach tarki ser i zapiekaj go w 220 stopniach przez 15 minut. Tak przygotowane kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także, jakie ziemniaki przygotować na obiad oraz dowiedz się, jakiego składnika nie dodawać do rosołu

kotlty karkówka.jpg
Fot. YouTube/leckere Küche