Układam na karkówce i zapiekam. Wolę te kotlety nawet od schabowych
Kotlety schabowe odłóż na inną okazję. Zamiast nich przygotuj kotlety z karkówki z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Soczyste mięso pod pyszną pierzynką potrafi skusić każdego łasucha. Wypróbuj to danie, a z całą pewnością przyrządzisz je nieraz.
Kotlety z karkówki lepsze niż inne
Kiedy myślimy o tradycyjnym obiedzie, na myśl od razu przychodzą kotlety schabowe. Ich kruchość i delikatność sprawia, że każdemu przypadają do gustu. Niedawno natrafiliśmy na przepis, który może być dla nich jednak poważną konkurencją.
Okazało się, że kotlety z karkówki są po prostu doskonałe, a domownicy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować je, aby były miękkie i smaczne. Sposób jest nieskomplikowany, a przygotowanie dania nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Na jesień rodzina wciąż mówi tym cieście. Piekę je dosłownie co weekendSkładniki na kotlety z karkówki
Zanim poznasz przepis, musisz dowiedzieć się, jakie produkty będą ci potrzebne. Dobrej jakość mięso z karkówki nie wystarczy. Potrzebne będą także przyprawy oraz warzywa, które zapieczone na kotletach stworzą wyborny smak całej kompozycji. Wszystkie potrzebne składniki umieściliśmy na liście poniżej. Trzymaj się dokładnych proporcji, a kotlety z karkówki wyjdą idealne. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania pochodzą z kanału leckere Küche, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 2 cebule
- 1 marchew
- 200 g pieczarek
- 100 g żółtego sera w kostce
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
- olej
Przepis na kotlety z karkówki
Przygotowanie kotletów rozpocznij od pokrojenia karkówki na plastry o grubości około 2 centymetrów. Następnie przypraw je z dwóch stron mieloną słodką papryką, pieprzem oraz solą. Przyprawy starannie wetrzyj w mięso.
Kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Dodaj ją do cebuli i wymieszaj.
Obrane pieczarki pokrój w cienkie plastry. Wsyp je do pozostałych warzyw na patelni. Całość przypraw pieprzem. i solą. Wymieszaj składniki i smaż je do miękkości.
Warzywa równomiernie rozłóż na powierzchni kotletów. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie ułóż na kotletach starty na dużych oczkach tarki ser i zapiekaj go w 220 stopniach przez 15 minut. Tak przygotowane kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także, jakie ziemniaki przygotować na obiad oraz dowiedz się, jakiego składnika nie dodawać do rosołu.