Zwykłe schabowe i mielone już mi się przejadły. Spróbowałem nowych kotletów, zakochałem się po 1 kęsie
Kotlety schabowe na obiad? Zapomnij i przygotuj kotlety z pieczarkami. W tej wersji smakują o niebo lepiej, a domownicy zapieją z zachwytu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować to obłędne danie. Dlatego smaku warto zaryzykować.
Kotlety schabowe to przeszłość
Polacy uwielbiają kotlety schabowe i mielone tak bardzo, że wielu nie wyobraża sobie bez nich tradycyjnego obiadu z rodziną. Ich smak jest doskonały i długo myślałem, że nic nie jest w stanie go pobić. Niedawno natrafiłem na przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę.
Kotlety z pieczarkami i serem, jakie przygotujesz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, są po prostu genialne. Koniecznie zrób je na obiad nawet dzisiaj i o ich wyjątkowości przekonaj się sama.
Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzieJakie składniki na kotlety z pieczarkami?
Kotlety z pieczarkami nie wymagają użycia wielu produktów. Tymi najważniejszymi są niewątpliwie pieczarki, ale też ser i mięso ze schabu. Oprócz nich potrzebujesz także przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Niezbędne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz pewna, że żadnego z nich nie pominiesz.
Składniki:
- 6 rozbitych kotletów schabowych
- 300 g pieczarek
- 150 g żółtego sera w kostce
- 3 łyżeczki majeranki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 cebule
- 4 szczypty pieprzu
- olej
Przepis na kotlety z serem i pieczarkami
Kotlety schabowe rozbij i umieść je w misce. Wsyp oregano, majeranek, czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż z dwóch stron, do momentu zarumieniania.
Przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plastry. Oba składniki przypraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni po kotletach.
Warzywa ułóż na powierzchni kotletów. Całość przysyp startym na dużych oczkach serem. Kotlety umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz je około 15-20 minut. Gotowe kotlety z serem podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI na YouTube.