Żaden ocet czy sok z cytryny. Mój barszcz ma rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czy twój barszcz czerwony przybiera kolor pomarańczowy? Możesz temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Zupa na wigilię wyjdzie idealna, jeśli zamiast soku z cytryny dodasz do niej jeden nietypowy składnik. Poznaj go, a już za każdym razem przygotujesz wyborny barszcz na Boże Narodzenie.
Niezbędna zupa na wigilię
Potrawy, które znajdą się w wigilijnym menu, zależą od regionu, domowej tradycji i upodobań samych domowników. Pomimo różnic na każdym stole musi znaleźć się barszcz czerwony. Ta tradycyjna zupa na wigilię jest tak pyszna, że wielu czeka na nią cały rok. W dodatku uszka smakują wybornie tylko, dlatego że podaje się je razem z barszczem.
W tym daniu ważne jest nie tylko smak wywaru, ale i jego barwa. Ugotowany przez ciebie barszcz będzie miała idealny kolor, jeżeli dodasz do niego jeden niezbędny składnik. Dla wielu może być zaskoczeniem, ale warto go dodać, bo zupa wyjdzie idealna. O tym, co to za składnik oraz jak przygotować z nim zupę, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na WigilięBarszcz czerwony tylko z tym składnikiem
Wiele kucharzy chcąc osiągnąć doskonałą, rubinową barwę barszczu dodają do niego ocet lub sok z cytryny. Oba składniki wpłyną na kolor zupy, ale zdecydowanie lepiej postawić na sok z czarnej porzeczki. Ten dodatek działa znacznie intensywniej, a barszcz czerwony wychodzi po prostu doskonały. Proporcje tego składnika oraz inne niezbędne do ugotowania zupy produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 200 ml soku z czarnej porzeczki
- 100 ml soku z kiszonej kapusty
- 2 l wody
- 5 buraków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki suszonego majeranku
- pieprz
- sól
Przepis na barszcz czerwony
Przygotowanie barszczu czerwonego rozpocznij od umycia i obrania buraków. Następnie pokrój je w cienkie plastry. Włóż je do garnka i zalej wodą. Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj obraną i pokrojoną marchew oraz pietruszkę.
Włóż liście laurowe oraz wsyp majeranek. Wlej sok z czarnej porzeczki oraz sok z kiszonej kapusty. Garnek przykryj i odstaw go na około 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie gotuj go małym ogniu przez godzinę i gotowe.
Sprawdź także, co pracownicy Biedronki otrzymali na święta oraz dowiedz się, dlaczego warto sprawdzać skład margaryny.