Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden ocet czy sok z cytryny. Mój barszcz ma rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.12.2024 20:00

Żaden ocet czy sok z cytryny. Mój barszcz ma rubinowy kolor dzięki temu produktowi

barszcz czerwony
Fot. Shutterstock/Geo-grafika

Czy twój barszcz czerwony przybiera kolor pomarańczowy? Możesz temu zaradzić w bardzo łatwy sposób. Zupa na wigilię wyjdzie idealna, jeśli zamiast soku z cytryny dodasz do niej jeden nietypowy składnik. Poznaj go, a już za każdym razem przygotujesz wyborny barszcz na Boże Narodzenie.

Niezbędna zupa na wigilię

Potrawy, które znajdą się w wigilijnym menu, zależą od regionu, domowej tradycji i upodobań samych domowników. Pomimo różnic na każdym stole musi znaleźć się barszcz czerwony. Ta tradycyjna zupa na wigilię jest tak pyszna, że wielu czeka na nią cały rok. W dodatku uszka smakują wybornie tylko, dlatego że podaje się je razem z barszczem. 

W tym daniu ważne jest nie tylko smak wywaru, ale i jego barwa. Ugotowany przez ciebie barszcz będzie miała idealny kolor, jeżeli dodasz do niego jeden niezbędny składnik. Dla wielu może być zaskoczeniem, ale warto go dodać, bo zupa wyjdzie idealna. O tym, co to za składnik oraz jak przygotować z nim zupę, dowiesz się z dalszej części tekstu. 

sok.jpg
Fot. Canva/Sarah2
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na Wigilię

Barszcz czerwony tylko z tym składnikiem

Wiele kucharzy chcąc osiągnąć doskonałą, rubinową barwę barszczu dodają do niego ocet lub sok z cytryny. Oba składniki wpłyną na kolor zupy, ale zdecydowanie lepiej postawić na sok z czarnej porzeczki. Ten dodatek działa znacznie intensywniej, a barszcz czerwony wychodzi po prostu doskonały. Proporcje tego składnika oraz inne niezbędne do ugotowania zupy produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 200 ml soku z czarnej porzeczki
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty
  • 2 l wody
  • 5 buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • pieprz
  • sól

Przepis na barszcz czerwony

Przygotowanie barszczu czerwonego rozpocznij od umycia i obrania buraków. Następnie pokrój je w cienkie plastry. Włóż je do garnka i zalej wodą. Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj obraną i pokrojoną marchew oraz pietruszkę. 

Włóż liście laurowe oraz wsyp majeranek. Wlej sok z czarnej porzeczki oraz sok z kiszonej kapusty. Garnek przykryj i odstaw go na około 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie gotuj go małym ogniu przez godzinę i gotowe.

Sprawdź także, co pracownicy Biedronki otrzymali na święta oraz dowiedz się, dlaczego warto sprawdzać skład margaryny

barsz cz.jpg
Fot. Canva