Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsze świąteczne ciasteczka świata. Z dwóch składników robię wigilijną magię
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.12.2024 06:00

Najszybsze świąteczne ciasteczka świata. Z dwóch składników robię wigilijną magię

Ciastka
Fot. Shutterstock/Semachkovsky

Ten przepis należy do kategorii najprostszych na świecie. Nie znaczy to jednak, że często po niego sięgamy. A więc, dla przypomnienia: tak przygotowujemy ciasteczka z ciasta francuskiego.

Świąteczne ciasteczka

Przywykliśmy, że przygotowania do świąt to czas wyrzeczeń i dużej ilości pracy. A gdyby tak odpuścić i niektóre potrawy przygotować na skróty? W końcu chodzi o to, by w dobrym nastroju zasiąść do Wigilii.

Podobne ciasteczka mogą w tym pomóc. Mogą też, nawet tym, którzy wolą pracochłonne desery, rozszerzyć swój asortyment. Albo przygotować coś na szybko jeszcze przed Wigilią, by łatwiej wprowadzić się i rodzinę w świąteczny klimat.

wykrawanie ciastek

Sanepid nie ma litości, wycofują w całym kraju. Kupiłeś, lepiej wyrzuć

Ciastka z ciasta francuskiego

Ciastka z gotowego ciasta francuskiego mogą mieć mnóstwo wariantów. Przed pieczeniem można nałożyć na nie porcję konfitur lub kandyzowane owoce. Posypane odpowiednią mieszanką przypraw mogą zmienić się w – przepraszamy za to określenie – bieda-pierniczki. Całą chmarę dzieciaków można też zagonić do dekorowania ich pisakami, by pociechy zajęły się czymś i nie przeszkadzały przy gotowaniu.

Składniki

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • 1 żółtko – opcjonalnie
  • Cukier puder – opcjonalnie

Szybkie ciastka nie tylko na wigilię

Arkusz ciasta francuskiego wałkujemy delikatnie po rozwinięciu, by go wyprostować. Wycinamy z niego kształty foremkami i układamy na papierze do pieczenia. Smarowanie ciastek żółtkiem przed pieczeniem jest opcjonalne – śliska powierzchnia może być całkiem wdzięczna do dekorowania jej pisakami. Można też pospać ciastka kolorowymi posypkami.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Wypiekamy przez ok. 20 minut, aż ciastka staną się rumiane, ale nie będą przerośnięte. Po wyjęciu można posypać je cukrem pudrem. Z większymi dekoracjami czekamy, aż będą chłodne.

Wypróbuj też przepisy na jajko sadzone z mikrofalówki i surówkę z czerwonej kapusty.

ciastka-choinki