Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez wody i mleka. Makłowicz dodaje do naleśników składnik, który kochały nasze babcie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.12.2024 22:00

Bez wody i mleka. Makłowicz dodaje do naleśników składnik, który kochały nasze babcie

naleśniki
Fot. Canva/Woldee; Instagram/robertmaklowicz_official

Naleśniki są daniem lubianym przez całe pokolenia smakoszy. Jednak te z przepisu Roberta Makłowicza zaskakują składem. Lubiany produkt nadaje naleśnikom puszystości i wyjątkowego smaku. 

Naleśniki inaczej niż zwykle

Naleśniki jadamy na śniadanie, obiad, czy kolację. Dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przyrządzać je na słodko lub w wytrawny sposób. Czasem ze względu na bogate dodatki zastąpią nawet słodki deser. Zwykle to danie robimy z odrobiną mleka i wody.

Natomiast Robert Makłowicz pomija te składniki. Naleśniki z jego przepisu zawierają jednak maślankę. Dzięki temu produktowi danie wychodzi puszyste, leciutkie i pyszne. Dlatego już teraz warto wypróbować przepis na naleśniki od Roberta Makłowicza. 

naleśniki
Fot. Canva/edenexposed
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na Wigilię

Jak zrobić naleśniki z przepisu Roberta Makłowicza?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2- 3 łyżki masła
  • 1 szklanka maślanki
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie dania zaczniemy od wlania maślanki do miski i stopniowego wsypania mąki. Na patelni rozpuszczamy masło, a do maślanki z mąką wbijamy jajka. Wsypujemy cukier, sól i wlewamy roztopione masło.

Składniki miksujemy, by powstało gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Następnie podajemy je w ulubiony sposób. 

Naleśniki puszyste i lekkie

Naleśniki z przepisu Roberta Makłowicza wychodzą puszyste i delikatne. Takie efekt jest możliwy dzięki dodaniu maślanki. Znany krytyk kulinarny smaży naleśniki na maśle. Danie zyskuje złoty kolor i jest bardzo smaczne.

Tak przyrządzone naleśniki można podać z twarożkiem, konfiturą, czy owocami. Jeśli chcemy jeść je w sposób wytrawny, to podczas przygotowywania ciasta, nie wsypujmy do niego cukru. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by olej nie pryskał na patelni. Radziliśmy, dlaczego warto ogórki nakłuć igłą. 

naleśniki
Fot. Canva/eatde

Źródło: haps.pl