Bez wody i mleka. Makłowicz dodaje do naleśników składnik, który kochały nasze babcie
Naleśniki są daniem lubianym przez całe pokolenia smakoszy. Jednak te z przepisu Roberta Makłowicza zaskakują składem. Lubiany produkt nadaje naleśnikom puszystości i wyjątkowego smaku.
Naleśniki inaczej niż zwykle
Naleśniki jadamy na śniadanie, obiad, czy kolację. Dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przyrządzać je na słodko lub w wytrawny sposób. Czasem ze względu na bogate dodatki zastąpią nawet słodki deser. Zwykle to danie robimy z odrobiną mleka i wody.
Natomiast Robert Makłowicz pomija te składniki. Naleśniki z jego przepisu zawierają jednak maślankę. Dzięki temu produktowi danie wychodzi puszyste, leciutkie i pyszne. Dlatego już teraz warto wypróbować przepis na naleśniki od Roberta Makłowicza.
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na śledzie. Podam takie na WigilięJak zrobić naleśniki z przepisu Roberta Makłowicza?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2- 3 łyżki masła
- 1 szklanka maślanki
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie dania zaczniemy od wlania maślanki do miski i stopniowego wsypania mąki. Na patelni rozpuszczamy masło, a do maślanki z mąką wbijamy jajka. Wsypujemy cukier, sól i wlewamy roztopione masło.
Składniki miksujemy, by powstało gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Następnie podajemy je w ulubiony sposób.
Naleśniki puszyste i lekkie
Naleśniki z przepisu Roberta Makłowicza wychodzą puszyste i delikatne. Takie efekt jest możliwy dzięki dodaniu maślanki. Znany krytyk kulinarny smaży naleśniki na maśle. Danie zyskuje złoty kolor i jest bardzo smaczne.
Tak przyrządzone naleśniki można podać z twarożkiem, konfiturą, czy owocami. Jeśli chcemy jeść je w sposób wytrawny, to podczas przygotowywania ciasta, nie wsypujmy do niego cukru. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by olej nie pryskał na patelni. Radziliśmy, dlaczego warto ogórki nakłuć igłą.
Źródło: haps.pl