Polędwiczki z suszonymi grzybami 
pixabay.com

Polędwiczki z suszonymi grzybami 

Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Polędwiczki z sosem z suszonych grzybów to danie, które zaspokoi podniebienia wszystkich gości czy domowników. Mięso jest miękkie i soczyste, a borowiki dodają mu niepowtarzalnego smaku. W tym artykule dowiesz się zarówno jak przygotować polędwiczki z grzybami, jak i ziemniaczane wachlarzyki, puree z kalafiora czy sałatkę ze śmietaną. Dzięki temu otrzymasz receptę na gotowy i smaczny obiad, który na pewno wszystkich zaskoczy! Nie jest on trudny w wykonaniu, pamiętaj jednak, aby dzień wcześniej zalać grzyby szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. 

Polędwiczki z suszonymi grzybami - przepis

Składniki:

25 g suszonych grzybów
1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
1 mała cebula
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE
Suszone grzyby należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wieczorem pokrój je na plasterki, a następnie zalej 1 szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Jeśli jednak dopiero rano zapragnąłeś zrobić tę potrawę, jest jeszcze szansa. Kilka godzin przed gotowaniem zalej grzyby gorącą wodą.

Polędwiczkę pokrój na plasterki o grubości 1,5 cm i delikatnie przyklep tłuczkiem do grubości 1 cm. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i oregano, skrop łyżką oliwy i odstaw na talerz.

Cebulę obierz pokrój w kostkę. Odcedź grzyby przy pomocy sitka.

Dużą patelnię wysmaruj oliwą i zeszklij na niej pokrojoną cebulę.

Gdy cebula już się zeszkli, dodaj do niej grzyby i podsmażaj razem przez około 5 minut, regularnie mieszając.

Po 5 minutach dodaj masło i smaż jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmij grzyby z cebulą z patelni i odłóż na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki. Dopraw je solą i smaż po około 2 minuty z każdej strony,

Następnie dodaj podsmażone grzyby z cebulą.

Do śmietanki dodaj 2 łyżki musztardy i 1 łyżkę sosu sojowego. Wlej na patelnię i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec posyp natką pietruszki.

PROPOZYCJA PODANIA
Polędwiczki w sosie pieczarkowym najlepiej podawać z puree ziemniaczanym, puree z kalafiora lub pieczonymi, ziemniaczkami wachlarzykami (zwane też Hasselback). Do tego można podać surówkę lub sałatkę ze śmietaną.


Jak zrobić ziemniaczane wachlarzyki?

Wachlarzyki z ziemniaków to smaczny i bardzo dekoracyjny dodatek do obiadu. Jak je przygotować?


Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • dowolne zioła - koperek, pietruszka, rozmaryn
  • 2-3 łyżeczki parmezanu lub grana padano do posypania
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dobrze myjemy i suszymy.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.


Ziemniaki układamy na desce i nacinamy w poprzek na plasterki, ale nie przecinamy.


Czosnek mieszamy z solą i wybranymi ziołami (na przykład koperek, pietruszka, rozmaryn) i delikatnie układamy między nacięciami. Lekko smarujemy oliwą z oliwek i solimy.

Układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200ºC około 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) do miękkości.

Pod koniec pieczenia możemy posypać ziemniaki tartym parmezanem.

Wachlarzyki gotowe!


Puree z kalafiora


Innym pomysłem na dodatek do mięsa jest zrobienie kremowego puree z kalafiora.


Składniki:


1/2 główki kalafiora ( około 350 g)
30 g masła
2-3 łyżki mleka
100 ml chudej śmietany
sól morska
pieprz
Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na małe różyczki, a twardą część kroimy w plastry.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.

Następnie dodajemy mleko, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu około 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy śmietanę i powoli doprowadzamy całość do wrzenia. Częściowo przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Całość miksujemy w blenderze na gładką masę.

Kremowe puree z kalafiora już gotowe!

Sałatka ze śmietaną

Do mięsa w sosie z suszonych borowików i puree lub pieczonych ziemniaków warto dodać sałatkę lub surówkę. Sałatka ze śmietaną wkomponuje się tu idealnie! Świeża i zdrowa, oblana lekko słodkim, śmietankowym sosem sprawi, że całość będzie smakowała jak w najlepszej restauracji! Dodatkowo, jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut!

Składniki:

1 główka sałaty (do 300 g)
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
pół łyżeczki octu lub łyżka soku z cytryny
pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
szczypta soli i pieprzu
do posypania: pół garści natki pietruszki
Z główki sałaty zdejmij wszystkie liście. Każdy liść przepłucz nad zlewem pod zimną wodą i delikatnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Porwij liście sałaty w dłoniach na mniejsze kawałki. Możesz usunąć z nich jasne i grube nerwy.

W miseczce wymieszaj razem trzy łyżki śmietany kwaśnej 18%, pół łyżeczki octu lub łyżkę soku z cytryny, pół płaskiej łyżeczki cukru pudru oraz szczyptę soli i pieprzu. Tą mieszanką polej kawałki sałaty na kawałki sałaty i całość delikatnie zamieszaj. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Następny artykuł