Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Dominika Wilk
Dominika Wilk 25.03.2022 22:46

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

polędwiczki z suszonymi pomidorami
pixabay.com

Polędwiczki z suszonymi pomidorami – dla miłośników gorgonzoli

Jeśli marzy ci się danie z włoską nutą, sięgnij po ser gorgonzola i skomponuj go z polędwiczkami wieprzowymi. Gorgonzola jest serem pleśniowym o bardzo ostrym smaku i zapachu. Nadaje daniom charakterystycznego posmaku. Gdy nie przepadasz za tego typu mocnymi akcentami, zawsze możesz wymienić go na inny ser o delikatniejszym posmaku np. mozzarellę.

undefined

Aby wykonać polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem gorgonzola, potrzebujesz:

  • 500 g polędwicy wieprzowej

  • 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej

  • 70 g sera gorgonzola (możesz zamienić go na mozzarellę)

  • 200 g cienki skrojonej szynki – dobrze pasuje tu szynka parmeńska

  • 1 ząbek czosnku

  • Około 3 łyżek oleju z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory

undefined

Składniki na sos do polędwiczek:

  • 1 łyżka masła

  • 20 ml brendy (1 mały kieliszek)

  • 130 g sera gorgonzola

undefined

Wykonanie:

Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni C. Powycinaj z polędwiczki wąskie kawałki o grubości 1 cm, a następnie rozbij je tłuczkiem, oprósz solą, posyp pieprzem oraz natrzyj czosnkiem (wcześniej zetrzyj ząbek czosnku na tarce na drobne kawałeczki). Na rozbitych filetach z polędwiczki ułóż kawałeczki gorgonzoli (lub mozzarelli) oraz posiekane pomidory. Zwiń paski mięsa w roladkę i otocz ją szynką parmeńską. Wierzch każdej roladki posmaruj olejem z zalewy pomidorowej. Mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz polędwiczki około 15 minut.

W trakcie pieczenia polędwiczek możesz zabrać się za przygotowanie sosu. Aby go uzyskać, musisz na patelni rozpuścić masło, wlać brandy (jeśli jej nie masz, możesz ją pominąć), a następnie podpalić. Kiedy alkohol już się wypali, zestaw patelnię z ognia i dodaj kawałki sera gorgonzola. Wymieszaj je z masłem i brandy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Sosem polej upieczone już polędwiczki. Danie możesz podawać z pieczonymi ziemniakami i np. sałatą lodową z dodatkiem pomidorków koktajlowych, zalanej sosem winegret.

undefined

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i winem

Wiele osób może mieć obawy, że polędwiczki z dodatkiem alkoholu nie będą się nadawać jako danie dla dzieci. Nic podobnego. W trakcie duszenia alkohol paruje, nie ma więc przeciwskazań, aby tak przyrządzone mięso spożywały również maluchy. Poza tym dodatek wina sprawia, że mięso staje się bardziej kruche, a to pozwala przekonać do siebie nawet najbardziej wybrednego niejadka.

undefined

Polędwiczki z suszonymi pomidorami – składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina

  • Połówka czerwonej cebuli

  • Łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)

  • 2 ząbki czosnku (należy go przecisnąć przez praskę)

  • 3 łyżki śmietany 18 %

  • Papryka mielona ostra

  • Słoik suszonych pomidorów w zalewie olejowej

undefined

Polędwiczki z suszonymi pomidorami i winem – wykonanie:

Umyj polędwiczkę pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręczników papierowych, a następnie pokrój na wąskie plastry. Skrój też na drobno pomidory wyciągnięte z zalewy. Rozgrzej patelnię i wlej na nią trochę oleju ze słoika po suszonych pomidorach. Gdy olej uzyska wysoką temperaturę, kładź na patelni kawałki mięsa i podsmaż je szybko z obu stron (powinny uzyskać złoty kolor). Zdejmij polędwiczki z patelni. Następnie przejdź do podsmażania cebuli. Najpierw pokrój ją drobno, a potem wrzuć na rozgrzany na patelni olej i lekko zeszklij. Potem dorzuć czosnek, suszone pomidory i podsmażone już uprzednio kawałki mięsa. To wszystko podlej szklanką wina. Kiedy zauważysz, że znaczna część alkoholu odparowała, dolej wodę. Pogotuj jeszcze mięso z dodatkami około 25 minut. Pamiętaj, aby doprawić je przedtem papryką mieloną oraz solą. Gdy uznasz, że polędwiczki są już wystarczająco miękkie, dodaj do nich śmietanę. Aby się nie zwarzyła, wymieszaj ją wcześniej w miseczce z odrobiną sosu zebranego z patelni. W ten sposób śmietana się „zahartuje”. Dolej całość śmietany do reszty składników, przesiej do tego szybko przez sitko łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotuj. Zdejmij z ognia i podaj z ulubionymi żywymi ziołami np. kolendrą czy natką pietruszki.

undefined

Źródła:

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kuchnia/ser-gorgonzola-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-sera-gorgonzola,26513.html.

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia\_polska/wieprzowina/poledwiczki\_wieprzowe\_z\_suszonymi\_pomidorami/przepis.html.

https://cookandlife.pl/poledwiczki-wieprzowe-sosie-suszonymi-pomidorami/.

Tagi: