Polewa z czekolady gorzkiej
Polewa z deserowej czekolady jest mocno czekoladowa, z gorzkawą nutą prawdziwego kakao. Polewa świetnie sprawdzi się do dekoracji babeczek, serników i wielu innych ciast. Poznaj przepis na doskonałą polewę z gorzkiej czekolady.
Deserowa czekolada z dużą zawartością kakao jest genialnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast. Przygotujesz z niej zarówno estetyczną dekorację, jak i polewę, mus i krem, którym przełożysz ciasto lub tort. Czekolada gorzka z dodatkiem mleka ładnie zastyga na cieście, tworząc błyszczącą, aksamitną polewę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dzięki czemu będzie gęsta i doskonała w smaku. Przed dodaniem mleka ostudź gorącą czekoladę, aby uniknąć zważenia się polewy. Gotową polewą udekoruj babeczki, ciasto czekoladowe lub brownie. Polewa doskonale sprawdzi się również do polania sernika wiedeńskiego.
Przepis na polewę z czekolady gorzkiej
Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
Jak przygotować polewę z gorzkiej czekolady?
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia, następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj, aż uzyskasz gęstą i jednolitą polewę.
Polewą polej ciasto i odstaw w suche i chłodne miejsce na 2 godziny, aby polewa dobrze zastygła.