Smakosze.pl
Prawdziwa polska zupa grochówka

canva/bhofack2

Prawdziwa polska zupa grochówka

23 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Grochówka to jedna z polskich, tradycyjnych zup. Niezwykle pożywna, gęsta i smaczna od lat cieszy się dużą popularnością. Polska grochówka przygotowywana jest na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku, warzyw i zasmażką. Nie należy więc do niskokalorycznych zup, jednak warto co jakiś czas przygotować niezwykle aromatyczne i proste danie dla całej rodziny.

Tradycyjna grochówka gotowana jest na żeberkach i boczku, ale możesz do niej dodać również pokrojoną w kostkę kiełbasę, która dodatkowo podkręci smak. Grochówkę można zaliczyć do dania jednogarnkowego, ponieważ posiada mięso, ziemniaki i inne warzywa. Jest niezwykle gęsta i pożywna, dostarczając energii na wiele godzin.

Zupa jest mocno mięsna, grochowa, a majeranek i inne zioła nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Grochówka doskonale smakuje podana ze świeżym chlebem. Pieczywo moczone w wywarze z grochu i żeberek ma niepowtarzalny smak. Koniecznie musisz spróbować.

Przepis na zupę grochówkę dla 4 osób:

  • 1/2 kg grochu łuskanego

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych

  • 300 g boczku wędzonego

  • 200 g ziemniaków

  • 6 liści laurowych

  • 2 łyżki majeranku

  • korzeń pietruszki

  • marchew

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

  • 2 l wody

  • mąka pszenna do zagęszczenia

Jak przygotować prawdziwą polską zupę grochówkę?

Na początku przygotuj groch: umyj, zalej zimną wodą i mocz przez 3 godziny. Do garnka z grubym dnem włóż żeberka, zalej wodą i gotuj do miękkości, następnie wyciągnij mięso, obierz z kości i włóż do garnka. Dopraw liśćmi laurowymi, majerankiem, dodaj groch i gotuj godzinę na wolnym ogniu.

Przygotuj warzywa i zasmażkę: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przesmaż na oleju i dodaj do garnka z żeberkami i grochem. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, smaż do uzyskania zasmażki.

Przygotuj boczek: mięso oddziel od skóry, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do garnka z grochówką dodaj boczek i gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, następnie stopniowo wlej zasmażkę mieszając. Zasmażka odpowiednio zagęści zupę. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makłowicz zdradził, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole

Czytaj więcej >
Gołąbki staropolskie

Przepisy

Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą

Czytaj więcej >

Przepisy

Fantastyczna zupa kalafiorowa z curry

Czytaj więcej >
Ciasto na krokiety

Przepisy

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na domowy smalec - w sam raz na kanapki

Czytaj więcej >
Kopytka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >