Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawdziwa polska zupa grochówka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.09.2021 02:00

Prawdziwa polska zupa grochówka

Prawdziwa polska zupa grochówka
canva/bhofack2

Grochówka to jedna z polskich, tradycyjnych zup. Niezwykle pożywna, gęsta i smaczna od lat cieszy się dużą popularnością. Polska grochówka przygotowywana jest na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku, warzyw i zasmażką. Nie należy więc do niskokalorycznych zup, jednak warto co jakiś czas przygotować niezwykle aromatyczne i proste danie dla całej rodziny.

Tradycyjna grochówka gotowana jest na żeberkach i boczku, ale możesz do niej dodać również pokrojoną w kostkę kiełbasę, która dodatkowo podkręci smak. Grochówkę można zaliczyć do dania jednogarnkowego, ponieważ posiada mięso, ziemniaki i inne warzywa. Jest niezwykle gęsta i pożywna, dostarczając energii na wiele godzin.

Zupa jest mocno mięsna, grochowa, a majeranek i inne zioła nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Grochówka doskonale smakuje podana ze świeżym chlebem. Pieczywo moczone w wywarze z grochu i żeberek ma niepowtarzalny smak. Koniecznie musisz spróbować.

Przepis na zupę grochówkę dla 4 osób:

  • 1/2 kg grochu łuskanego

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych

  • 300 g boczku wędzonego

  • 200 g ziemniaków

  • 6 liści laurowych

  • 2 łyżki majeranku

  • korzeń pietruszki

  • marchew

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

  • 2 l wody

  • mąka pszenna do zagęszczenia

Jak przygotować prawdziwą polską zupę grochówkę?

Na początku przygotuj groch: umyj, zalej zimną wodą i mocz przez 3 godziny. Do garnka z grubym dnem włóż żeberka, zalej wodą i gotuj do miękkości, następnie wyciągnij mięso, obierz z kości i włóż do garnka. Dopraw liśćmi laurowymi, majerankiem, dodaj groch i gotuj godzinę na wolnym ogniu.

Przygotuj warzywa i zasmażkę: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przesmaż na oleju i dodaj do garnka z żeberkami i grochem. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, smaż do uzyskania zasmażki.

Przygotuj boczek: mięso oddziel od skóry, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do garnka z grochówką dodaj boczek i gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, następnie stopniowo wlej zasmażkę mieszając. Zasmażka odpowiednio zagęści zupę. Smacznego.

Tagi: Danie Zupa