Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna pomidorowa w poniedziałek. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.12.2024 08:50

Żadna pomidorowa w poniedziałek. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

rosół
Fot. Shuttrerstock/Julia Ahanova

Zapomnij o pomidorowej, którą robi się na bazie rosołu. Teraz najsmaczniejszą zupą na rosole jest cebulowa. Zrobisz ją raz- dwa i zjesz z prawdziwym apetytem. Na jednej dokładce się nie skończy. 

Zupa cebulowa w poniedziałek

W wielu polskich domach w poniedziałek jada się rosół. To oznacza, że w poniedziałek na obiad można spodziewać się zupy pomidorowej. Taka zupa na rosole jest smaczna i aromatyczna. Jednak czasem może się nieco znudzić.

Dlatego już dziś warto poznać przepis na pyszną zupę cebulową na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę. Dodatkowo ta zupa podana z grzankami i pod pierzynką z parmezanu wyjdzie, że palce lizać. Poniżej prezentujemy przepis na zupę cebulową. 

cebulowa
Fot. Canva/A_Lein
Stosuję patent Gessler, mój karp nie ma ości i nie smakuje mułem. Nie muszę moczyć w mleku

Jak ugotować zupę cebulową na rosole?

Składniki:

  • 5 dużych cebul
  • 80 g masła klarowanego
  • ¾ szklanki białego wina wytrawnego
  • ½ litra rosołu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • bagietka
  • oliwa z oliwek
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie zupy cebulowej na rosole zacznij od przełożenia masła klarowanego do garnka, dodaj cebule pokrojone w piórka. Smaż na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Gdy cebula będzie miękka, to dodaj do niej sól, cukier i liście laurowe. Cebulę smaż kolejne 20 minut.

Cebulę kilka razy pomieszaj. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Po 10 minutach wlej wino i gotuj kilka minut bez przykrycia. Wino odparuje i wtedy na koniec wlej rosół. Zupę cebulową gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. 

Cebulowa poleca się na obiad

Zupę cebulową możesz od razu podawać lub dodać do niej grzanki posmarowane oliwą i podpieczone na patelni. Grzanki połóż na powierzchni zupy, posyp je startym parmezanem i zapiekaj w żeliwnym naczyniu w piekarniku.

Zupa cebulowa przyrządzona w ten sposób smakuje wybornie. Pyszna, aromatyczna i zawiesista jest doskonałym sposobem na wykorzystanie rosołu. Będzie smakować i cieszyć się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o apelu Biedronki do klientów dotyczącego pewnego produktu. Polecaliśmy domowy sposób na bujne storczyki

cebulowa
Fot. Canva/Juanmonino

Źródło: aniagotuje.pl