Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty i szybki sposób na odświeżenie zawartości lodówki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.07.2021 02:00

Prosty i szybki sposób na odświeżenie zawartości lodówki

Gąbka do lodówki
Canva / Aleksej Sarifulin / natalyadanko

Gąbka w lodówce może wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Jednak dzięki niej możemy znacząco przedłużyć świeżość owoców i warzyw. Niepozorna gąbka pochłania wilgoć, która przyczynia się do procesów gnilnych.

Przeważnie gąbka jest przez nas wykorzystywana do zmywania. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać ją w bardziej niekonwencjonalny sposób. Mało kto podejrzewałby, że gąbka w lodówce pozwoli nam dłużej cieszyć się świeżymi produktami spożywczymi.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Gąbka w lodówce potrafi zdziałać cuda

Nie da się ukryć, że gąbka w lodówce nie jest codziennym widokiem. Wszakże jej miejsce jest przy zlewie, w którym zmywamy naczynia. Okazuje się, że nawet zwykła gąbka może mieć ciekawe zastosowanie.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak można wykorzystać folię aluminiową. Dziś przyjrzymy się bliżej sztuczce, z gąbką do zmywania. Dzięki niej nasze owoce i warzywa dłużej zachowają swoją świeżość. Wystarczy, że w ich pobliżu umieścimy gąbkę.

Gąbka znakomicie pochłania wilgoć. Tym samym owoce i warzywa będą mniej narażone na gnicie. Oczywiście należy użyć czystej gąbki. Najlepsze efekty otrzymamy wówczas, gdy umiejscowimy ją w pobliżu naszych smakołyków.

Jak jeszcze przedłużyć świeżość owoców i warzyw?

Nie tylko gąbka pozwoli nam na zadbanie o produkty spożywcze znajdujące się w lodówce. Pomocne są także ręczniki papierowe, które warto umieścić pod owocami i warzywami. Takie podłoże również pochłonie nadmiar wilgoci.

Owoce i warzywa, które mają znaleźć się w lodówce, nie powinny być wcześniej myte. W takiej sytuacji woda na ich powierzchni może przyśpieszyć procesy gnilne. Najlepiej myć owoce i warzywa dopiero przed zjedzeniem.

Nie wszystkie warzywa nadają się do przechowywania w lodówce. Smakołyki takie jak papryka, ogórki, pomidory i bakłażany w takich warunkach psują się o wiele szybciej. W związku z tym lepiej trzymać je poza lodówką. Dobrze sprawdzą się pojemniki umiejscowione w ciemnym i suchym miejscu.

Warzywa i owoce w lodówce
Warzywa i owoce w lodówce

Canva / tommasolizzul

Wspomniane pomidory najlepiej układać szypułkami do góry. Wówczas znacząco obniżamy szanse na ich popsucie. Natomiast ziemniaki i cebula powinny być przechowywane w papierowej torbie z otworami.

Z kolei brokuły i szparagi należą do grona warzyw, które lubią wilgotne warunki. Warto wstawić je do lodówki częściowo zanurzone w misce z wodą. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak przechowywać jajka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo; Haps

Zapraszamy na nasz Instagram 

Tagi: Kuchnia