Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na aromatyczne leczo
canva/Dar1930, Getty Images

Prosty przepis na aromatyczne leczo

11 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Leczo jest tradycyjną potrawą kuchni węgierskiej, w której Polacy są absolutnie zakochani. Jeśli chcesz poznać łatwy przepis na aromatyczne leczo, sprawdź, co przygotowaliśmy. Zapach, jaki unosić będzie się z kuchni, jest wspaniały.

Leczo jest tak popularne prawdopodobnie dzięki swojej prostocie oraz niezawodności. Przy tym potrawa zachowuje ogromne walory smakowe, dlatego wiele osób jest chętnych do jej przygotowania.

Sam proces gotowania leczo jest prosty i wymaga jedynie jednego garnka - dzięki temu ogranicza się ilość naczyń do pozmywania, a także ogólny bałagan zrobiony podczas gotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na leczo

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 4 średnie lub duże pomidory

  • 1 czerwona i 1 żółta papryka

  • 3 cebule

  • 1 średnia cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • kiełbasa

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Zacznij od nacięcia pomidorów, umieszczenia ich w misce i zalania wrzątkiem. Po chwili wyjmij je z wody, obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz, pokrój na piórka i wrzuć ją do garnka z olejem. Dodaj do niej również kiełbasę pokrojoną w plastry.

Podsmażaj cebulę, aż się zeszkli. Następnie wciśnij do niej czosnek, dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pomidory. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż, a następnie w plasterki. Wrzuć ją, gdy papryka zmięknie.

Leczo

https://smakosze.pl/dlaczego-warto-wlozyc-mokra-gazete-do-lodowki-md-120921 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy