Prosty przepis na blok czekoladowy bez pieczenia
Blok czekoladowy był niezapomnianym smakołykiem z czasów PRL-u. Do dziś wiele osób wspomina go z ogromnym sentymentem. Przypominamy niezapomniany przepis na ten przepyszny smakołyk.
Blok czekoladowy to deser, który kojarzy się z czasami błogiego dzieciństwa. Wielu z nas ma do niego ogromny sentyment. Przypominamy prosty przepis na ten cudowny smakołyk, który nie ma sobie równych!
Przepis na uwielbiany blok czekoladowy bez pieczenia
Składniki:
250 g margaryny
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 opakowanie mleka w proszku
6 płaskich łyżek kakao
Dodatkowo:
250 g herbatników
ulubione bakalie (opcjonalnie)
Jak przygotować idealny blok czekoladowy rodem z PRL-u?
Pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zagotuj wodę wraz z cukrem i margaryną (powinny się w niej rozpuścić).
Zdejmij z ognia garnek i wsyp do niego kakao oraz mleko w proszku. Mieszaj masę energicznie, aż do momentu, gdy uzyska jednolitą konsystencję.
Dodaj do masy pokruszone herbatniki i jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj. Następnie przełóż ją do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj jej brzegi i wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe desery m.in. niezapomniany galaretkowiec oraz ciasto bez pieczenia "Raffaello".
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi bez gotowania z serem i szczawiem. Chrupiący pomysł na wyjątkowy obiad
Dlaczego czosnek w kiszonych ogórkach robi się zielony? Zdradzamy, czy jest się czego obawiać
Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
źródło: przyślij przepis