Blok czekoladowy był niezapomnianym smakołykiem z czasów PRL-u. Do dziś wiele osób wspomina go z ogromnym sentymentem. Przypominamy niezapomniany przepis na ten przepyszny smakołyk.
Blok czekoladowy to deser, który kojarzy się z czasami błogiego dzieciństwa. Wielu z nas ma do niego ogromny sentyment. Przypominamy prosty przepis na ten cudowny smakołyk, który nie ma sobie równych!
Przepis na uwielbiany blok czekoladowy bez pieczenia
250 g margaryny
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 opakowanie mleka w proszku
6 płaskich łyżek kakao
250 g herbatników
ulubione bakalie (opcjonalnie)
Jak przygotować idealny blok czekoladowy rodem z PRL-u?
Pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zagotuj wodę wraz z cukrem i margaryną (powinny się w niej rozpuścić).
Zdejmij z ognia garnek i wsyp do niego kakao oraz mleko w proszku. Mieszaj masę energicznie, aż do momentu, gdy uzyska jednolitą konsystencję.
Dodaj do masy pokruszone herbatniki i jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj. Następnie przełóż ją do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj jej brzegi i wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe desery m.in. niezapomniany galaretkowiec oraz ciasto bez pieczenia "Raffaello" .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi bez gotowania z serem i szczawiem. Chrupiący pomysł na wyjątkowy obiad
Dlaczego czosnek w kiszonych ogórkach robi się zielony? Zdradzamy, czy jest się czego obawiać
Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
źródło: przyślij przepis