Smakosze.pl

flickr/Mariusz Chilmon

Prosty przepis na blok czekoladowy bez pieczenia

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Blok czekoladowy był niezapomnianym smakołykiem z czasów PRL-u. Do dziś wiele osób wspomina go z ogromnym sentymentem. Przypominamy niezapomniany przepis na ten przepyszny smakołyk.

Blok czekoladowy to deser, który kojarzy się z czasami błogiego dzieciństwa. Wielu z nas ma do niego ogromny sentyment. Przypominamy prosty przepis na ten cudowny smakołyk, który nie ma sobie równych!

Przepis na uwielbiany blok czekoladowy bez pieczenia

  • 250 g margaryny

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 opakowanie mleka w proszku

  • 6 płaskich łyżek kakao

  • 250 g herbatników

  • ulubione bakalie (opcjonalnie)

Jak przygotować idealny blok czekoladowy rodem z PRL-u?

Pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zagotuj wodę wraz z cukrem i margaryną (powinny się w niej rozpuścić).

Zdejmij z ognia garnek i wsyp do niego kakao oraz mleko w proszku. Mieszaj masę energicznie, aż do momentu, gdy uzyska jednolitą konsystencję.

Dodaj do masy pokruszone herbatniki i jeszcze raz dokładnie ją wymieszaj. Następnie przełóż ją do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj jej brzegi i wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe desery m.in. niezapomniany galaretkowiec oraz ciasto bez pieczenia "Raffaello" .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >