Smakosze.pl

canva/DawidKasza

Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia z galaretką

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Galaretkowiec to popularne od lat ciasto bez pieczenia. Cieszy się ono ogromną popularnością zarówno wśród tych młodszych, jak i nieco starszych smakoszy. Zdradzamy krok po kroku, jak go zrobić.

Galaretkowiec to prawdziwa klasyka gatunku jeśli chodzi o ciasta bez pieczenia. Wyborny deser nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Wymaga jedynie chęci oraz dobrego przepisu!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczne ciasto bez pieczenia z galaretką

Składniki:

  • 3 galaretki - najlepiej w różnych kolorach

  • 900 ml gorącej wody

  • 400 ml jogurtu greckiego

  • 400 ml śmietany kremówki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/3 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

  • owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, ostudź i włóż do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i zostaw aż napęcznieje. Chwilę podgrzewaj ją w mikrofalówce (nie doprowadzając do wrzenia) i zostaw do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę zmiksuj na gładką masę, a następnie delikatnie połącz ją z jogurtem. Dodaj do niej przesiany cukier puder i wlej żelatynę.

Gotowe galaretki pokrój na większe kawałki, dodaj je do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wyłóż masę i wyrównaj wierzch. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Udekoruj je sezonowymi owocami. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe pomysły na ciasta bez pieczenia m.in. kultowe Raffaello oraz ekspresowe tiramisu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: I Love Bake

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >