Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia z galaretką
Galaretkowiec to popularne od lat ciasto bez pieczenia. Cieszy się ono ogromną popularnością zarówno wśród tych młodszych, jak i nieco starszych smakoszy. Zdradzamy krok po kroku, jak go zrobić.
Galaretkowiec to prawdziwa klasyka gatunku jeśli chodzi o ciasta bez pieczenia. Wyborny deser nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Wymaga jedynie chęci oraz dobrego przepisu!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na klasyczne ciasto bez pieczenia z galaretką
Składniki:
3 galaretki - najlepiej w różnych kolorach
900 ml gorącej wody
400 ml jogurtu greckiego
400 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, ostudź i włóż do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i zostaw aż napęcznieje. Chwilę podgrzewaj ją w mikrofalówce (nie doprowadzając do wrzenia) i zostaw do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę zmiksuj na gładką masę, a następnie delikatnie połącz ją z jogurtem. Dodaj do niej przesiany cukier puder i wlej żelatynę.
Gotowe galaretki pokrój na większe kawałki, dodaj je do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wyłóż masę i wyrównaj wierzch. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Udekoruj je sezonowymi owocami. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe pomysły na ciasta bez pieczenia m.in. kultowe Raffaello oraz ekspresowe tiramisu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: I Love Bake