Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-23T222057.948

canva/DawidKasza

Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia z galaretką

23 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 2 Września 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Galaretkowiec to popularne od lat ciasto bez pieczenia. Cieszy się ono ogromną popularnością zarówno wśród tych młodszych, jak i nieco starszych smakoszy. Zdradzamy krok po kroku, jak go zrobić.

Galaretkowiec to prawdziwa klasyka gatunku jeśli chodzi o ciasta bez pieczenia. Wyborny deser nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Wymaga jedynie chęci oraz dobrego przepisu!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczne ciasto bez pieczenia z galaretką

Składniki:

  • 3 galaretki - najlepiej w różnych kolorach

  • 900 ml gorącej wody

  • 400 ml jogurtu greckiego

  • 400 ml śmietany kremówki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/3 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

  • owoce do dekoracji

Sok z agrestu

Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, ostudź i włóż do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i zostaw aż napęcznieje. Chwilę podgrzewaj ją w mikrofalówce (nie doprowadzając do wrzenia) i zostaw do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę zmiksuj na gładką masę, a następnie delikatnie połącz ją z jogurtem. Dodaj do niej przesiany cukier puder i wlej żelatynę.

Gotowe galaretki pokrój na większe kawałki, dodaj je do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, wyłóż masę i wyrównaj wierzch. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. Udekoruj je sezonowymi owocami. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe pomysły na ciasta bez pieczenia m.in. kultowe Raffaello oraz ekspresowe tiramisu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: I Love Bake

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

babka ziemniaczana

Przepisy

Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

Czytaj więcej >
faworki

Przepisy

Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa meksykańska z wołowiną. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Czytaj więcej >

Przepisy

Genialna rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami i kremowym kozim serem

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na czosnkową herbatę na odporność

Czytaj więcej >