Prosty przepis na kotlety mielone z karpia
Klasyczny smażony karp w dzwonkach co roku podawany jest do świątecznego stołu, jednak można przygotować go w zupełnie inny sposób. Poniżej prezentujemy przepis na kotlety mielone z karpia, które dzięki dodaniu chrzanu mają ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a przy okazji dają powiew świeżości - są idealne dla osób, którym zwykłe metody robienia karpia już się znudziły.
Kotlety mielone z karpia można zarówno jeść przez cały rok, sporządzając je na piątkowy obiad, lecz największe emocje wywołają podczas Wigilii. Każdy, kto zobaczy półmisek pełen kotletów, będzie zastanawiał się z czego są zrobione i natychmiast zdecyduje się ich spróbować. Korzeń chrzanu sprawia, że mają intensywny i pyszny smak.
Dużym atutem poniższej potrawy jest łatwość przygotowania i niewielka ilość potrzebnych składników. Większość z nich każdy z nas na co dzień ma w swojej kuchni, więc nie będzie nawet potrzeby wyjścia na zakupy. Kotlety mogą zostać ugotowane nie tylko na bazie mięsa z karpia, lecz każdej innej smacznej ryby.
Przepis na kotlety mielone z karpia
Składniki:
-
1 kg karpia
-
1 jajko
-
1 bułka
-
1 cebula
-
5 łyżek oleju
-
125 ml mleka
-
kawałek świeżego chrzanu
-
pieprz
-
sól
Zacznij od wypatroszenia ryby, odcięcia jej głowy i ogona, obrania z łusek i dokładnego umycia pod bieżącą wodą. Następnie wytnij filety i usuń z nich skórę. Bułkę namocz w mleku. Karpia zmiel w maszynce do mięsa z dodatkiem bułki odsączonej z płynu.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Dodaj ją do mięsa, wbij jajko, dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszaj. Z masy formuj kotlety niewiele mniejsze od klasycznych kotletów mielonych.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z karpia. Gdy z każdej strony uzyskają złotą i chrupiącą skórkę, przekładaj je na papier kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp je z wierzchu niewielką ilością tartego chrzanu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia. Ten tekst wyjawia czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl