Prosty przepis na rozgrzewające curry
Jeśli macie ochotę na coś szczególnego, prostego w przygotowaniu i idealnego na chłodne dni dobrze trafiliście. Mamy dla was prosty przepis na rozgrzewające curry. Do jego przygotowania wystarczy filet z kurczaka, trochę warzyw i przypraw. Efekt jest przepyszny.
Potrawy curry wywodzą się z kuchni indyjskiej. Tak naprawdę są to dania jednogarnkowe, tyle że z dodatkiem charakterystycznych przypraw.
Curry zawiera warzywa, często też ma dodatek mięsa lub ryby. My dorzuciliśmy do niego szalotkę, która przyjemnie smakuje i chrupie. Zapraszamy na rozgrzewające i sycące curry.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na rozgrzewające curry
Składniki na 2 porcje:
-
1 filet kurczaka
-
2 ząbki czosnku
-
1 szalotka lub mała cebulka
-
1/2 szklanki fasolki szparagowej (może być mrożona)
-
1 czerwona papryka
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (zamiast niej może być ostra pasta paprykowa)
-
200 ml mleka kokosowego
-
1 łyżka sosu rybnego lub sosu sojowego
-
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie curry
Filet kurczaka opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Szalotkę obierz, pokrój w piórka. Fasolkę zblanszuj.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry, chwilę przesmaż mieszając. Dodaj czosnek, przesmaż mieszając. Dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj, smaż ok. 2 minuty.
Dodaj pokrojoną szalotkę, paprykę i fasolkę, przesmaż mieszając. Wlej mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku.
Curry podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Możesz je posypać świeżą, posiekaną kolendrą. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/tumsubin
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku