Smakosze.pl

Canva / beekeepx

Prosty w przygotowaniu domowy środek na ślimaki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Wielu smakoszy para się domowym ogrodnictwem. Warzywa z własnej uprawy smakują najlepiej. Niestety stanowią one również pokusę dla szkodników. Najwięcej problemów sprawiają ślimaki. Na szczęście bez problemu możemy przygotować preparat na bazie piołunu i wody.

Ślimaki w ogrodzie potrafią być prawdziwą zmorą. W sklepach możemy dostać rozmaite specyfiki na tych niechcianych gości. Okazuje się, że mogą nam nie być potrzebne. Samodzielnie przygotowany specyfik jest równie skuteczny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak pozbyć się ślimaków?

Nie da się ukryć, że własny ogródek z warzywami jest powodem do dumy. Smakołyki wyhodowane samodzielnie można wykorzystać na wiele pysznych sposobów. Jednak zanim one wyrosną, mogą zostać zrujnowane przez ślimaki.

Nie od dziś wiadomo, że ślimaki potrafią doprowadzić do sporych strat w ogrodzie. W przypadku takiego zagrożenia najlepiej sięgnąć po domową miksturę, którą w prosty sposób przygotujemy z piołunu i wody.

Wystarczy, że 500 g piołunu zmieszamy z 10 l wody. Następnie środek odstawiamy na 4 tygodnie. Należy go mieszać co 2 dni. Po tym czasie powstałą gnojówkę rozcieńczamy w kolejnych 10 litrach wody.

Miksturę traktujemy jako oprysk na rośliny. Warto ją również zastosować na ziemi w pobliżu sadzonej. Ślimaki będą unikały tych miejsc. Specyfik pomaga także w przypadku mszyc. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o tym, jak się ich pozbyć z ogrodu .

Inne sposoby na ślimaki

Oprysk z piołunu nie jest jedyną domową metodą. Ślimaki przestaną nam doskwierać, gdy nasze rośliny opryskamy mieszanką octu i wody w proporcjach 1:1. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, w jaki sposób można go wykorzystać w ogrodnictwie .

W walce ze ślimakami dobrze sprawdza się także rabarbar. Kilogram liści należy zmieszać z 10 litrami wody. Po kilku dniach powinien rozpocząć się proces fermentacji. Gdy już to nastąpi, mieszankę wylewamy na ziemię wokół roślin.

Jeśli nie chcemy, by ślimaki atakowały nasze sadzonki, warto niedaleko nich posadzić rośliny, które naturalnie odstraszają intruzów. Mowa o cebuli, czosnku, gorczycy, majeranku, szałwii, i tymianku.

Ślimaki przestaną być problemem
Ślimaki przestaną być problemem

Canva / beekeepx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Greencanoe.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >