Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Barszcz biały bez zakwasu według receptury babci Basi
Adam Moskal
Adam Moskal 21.03.2021 01:00

Barszcz biały bez zakwasu według receptury babci Basi

Barszcz biały babci Basi
Screen filmu na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube

Biały barszcz jest lżejszą wersją żurku, który jest bardzo zawiesistą i gęstą zupą. Barszcz z tego powodu znacznie lepiej nadaje się jako codzienna zupa, którą można jeść częściej bez wyrzutów sumienia, dotyczących nadprogramowych kalorii.

Niestety, w tradycyjnej formie, obie zupy wymagają użyciu zakwasu, którego wykonanie trwa średnio około 5 dni. Jeśli nie masz ochoty lub nie możesz pozwolić sobie na przygotowanie go, poniżej prezentujemy barszcz od babci Basi, która gotuje go bez użycia zakwasu. 

Biały barszcz od babci Basi nie ma sobie równych

Zamiast zwykłego zakwasu, doświadczona kucharka wykorzystuje kwasek cytrynowy oraz kwaśną śmietankę. Oba produkty nadają zupie wystarczająco niskiego pH, aby jedzący nie mógł rozpoznać, że czegoś w niej brakuje. Dzięki temu znacznie oszczędzamy na czasie. 

Znakiem szczególnym białego barszczu od babci Basi, jest bardzo duża zawartość mięsa. Wędzony boczek oraz biała kiełbasa sprawiają, że zupa jest bardzo sycąca i przepełniona białkiem - o co dbają również liczne jajka, które również są świetnym źródłem tego makroelementu. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najprostszy przepis na doskonałą obiadową surówkę. W tym tekście z kolei prezentujemy ogromne zmiany, jakie zostaną wprowadzone w związku z tłuszczami trans. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube. 

Przepis na barszcz biały

Składniki: 

  • 0.5 kg boczku wędzonego

  • 0.5 kg białej kiełbasy

  • 4 jajka na twardo

  • dwie łyżeczki chrzanu

  • 1.5 litra wody

  • 1 żółtko

  • szklanka śmietany 18%

  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego

  • 3 łyżki majeranku

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • pieprz 

  • sól 

Zacznij od przygotowania wywaru. Cebulę pokrój w plasterki, boczek w grubą kostkę, kiełbasę w półplasterki, a boczek zgnieć lub drobno posiekaj. Wlej wodę do garnka, dodaj pokrojone składniki i zagotuj wodę. Po około 10 minutach wyjmij z wywaru mięso. 

Dopraw wywar kwaskiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. Dodaj chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz majeranek. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ponownie wrzuć do zupy mięso oraz jajka - od tego momentu zupa nie powinna wrzeć.

Śmietanę wymieszaj z żółtkiem. Wlej do nich odrobinę zupy, aby je zahartować. Następnie dodaj śmietanę do zupy i podgrzewaj do momentu, aż delikatnie zgęstnieje. Podawaj z dużą ilością świeżego chleba. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Film na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram