Przepis na błyskawiczny, meksykański obiad - quesadilla z kurczakiem
Quesadilla z kurczakiem
Każdy miłośnik sera powinien chociaż raz w życiu spróbować przepysznej quesadilli z kurczakiem. Danie to jest niezwykle sycące, więc można je przyrządzić na obiad, jak i na kolacje. W wersji mini nada się również jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj przyrządzić quesadille z kurczakiem, aby przegonić jesienną chandrę!
Meksykański stan, gdy quesadille z kurczakiem mam
Quesadilla to danie meksykańskie składające się głównie z kukurydzianych lub pszenicznych placków tortilli, którego głównym wypełnieniem jest ser, ponieważ „queso” po hiszpańsku to ser. W quesadilii sprawdzą się też inne dodatki, takie jak różnego rodzaju warzywa czy mięso. My w dzisiejszym przepisie stawiamy na quesadille z kurczakiem!
Jak przygotować placek tortilli?
Jeśli chcesz samemu przygotować placki tortilli potrzebne do przyrządzenia quesadilli z kurczakiem, przychodzimy z pomocą!Składniki:- 200 ml gorącej wody- łyżeczka soli- 30 g roztopionego masła- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistejPrzygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie zamieszaj wszystko łyżką. Następnie zacznij ręcznie wyrabiać ciasto tak, aby było elastyczne i zwarte, gdy dojdziesz do tego momentu, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie, podziel ciasto na około 10/12 kawałków i zacznij rozwałkowywać na bardzo cienki placek, resztę podzielonego ciasta, trzymaj pod przykryciem, aby nie wyschło.
Na suchej rozgrzanej patelni smaż po 20 sekund na każdej stronie wcześniej rozwałkowany placek, na którym powinny pojawić się pęcherzyki, które będą się robić brązowe. Smaż każdy placek w ten sam sposób, a następnie odkładaj jeden na drugim, oddzielając je od siebie wilgotną tkaniną.Quesadilla z kurczakiem, jak zrobić?
Gdy masz już przygotowane swoje tortille, możesz zająć się przygotowywaniem kurczaka.
Składniki do farszu:- 400 g piersi z kurczaka- szczypta soli- szczypta pieprzu- szczypta przypraw do smaku (oregano, chilli, papryka wędzona, zioła prowansalskie, czosnek)- 2 łyżki oliwy- pół cebuli- 400 g sera startego na tarce (żółtego, cheddara lub mozzarelli)- 30 g masła
Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski dodać oliwę oraz wszystkie przyprawy, wymieszać, odstawić. Pokrojoną w paski cebulę, podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, gdy cebula się zeszkli dodać kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Całość przełożyć na osobny talerz.
Na patelni wysmarowanej odrobiną masła wyłożyć jeden placek tortilli, a następnie ułożyć kurczaka z cebulą i całość posypać startym serem, drugim plackiem przykrywami kurczaka z cebulą i serem, obsmażamy z każdej strony do zarumienienia około 2 minut na stronę. Powtarzamy z pozostałymi tortillami i farszem. Podawać ciepłe z odrobiną sosu słodko-kwaśnego.
Inne alternatywy na quesadille z kurczakiem
Jeśli lubisz warzywa, możesz do wyżej wymienionego farszu dodać kilka z nich np., odsączoną kukurydzę z puszki, czerwoną paprykę, ogórka, pomidora, czerwoną fasolę. Najlepiej podsmażyć te składniki razem z cebulą i kurczakiem.
Jaki sos do quesadilli z kurczakiem?Oprócz gotowego sosu słodko-kwaśnego, możesz przygotować swój własny autorski sos. Poniżej podajemy kilka opcji do wyboru.
Sos majonezowy do quesadilli z kurczakiemJest to najprostszy w przygotowaniu sos ze składników, które na pewno znajdziesz u siebie w kuchni, aby go przygotować potrzebujesz:- 4 łyżki majonezu- sól- pieprz- łyżeczka mielonego chilli- łyżeczka ziół prowansalskich- szczypta oreganoWszystko razem przełożyć do miseczki, dokładnie wymieszać i gotowe! Na wierzch dla dekoracji można położyć kawałek czerwonej papryki, bądź listek pietruszki.
Sos jogurtowo – ziołowy do quesadilli z kurczakiemSkładniki:- szklanka jogurtu naturalnego- sól- pieprz- 2 ząbki czosnku- łyżeczka ziół prowansalskich- świeżo posiekana bazylia
Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylię posiekać nożem i dodać do reszty, czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Wszystko razem wymieszać, podawać razem z tortillą.