Przepis na błyskawiczny obiad, przepyszna zapiekanka makaronowa
Skąd się wzięła zapiekanka makaronowa
Zapiekanka to jednogarnkowe danie w które skład wchodzą różne mięsa, a także warzywa, zapiekane pod przykryciem z dodatkiem sera. W skład zapiekanek wchodzi włoska lasagne oraz grecka musaka. W Polsce najczęściej podaje się zapiekankę makaronową z różnymi dodatkami. Sprawdź, co dla ciebie przygotowaliśmy!
Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym
- opakowanie makaronu typu rurki- opakowanie mięsa mielonego wołowego- 200 g boczku wędzonego- jedna cebula- pomidory w puszce- przecier pomidorowy- pół kostki sera żółtego- czerwona papryka- 10 średnich pieczarek- kilka oliwek (opcjonalnie)- szczypta soli- szczypta pieprzu- szczypta ziół prowansalskich- kilka listków świeżej bazyli
Przygotowanie zapiekanki makaronowej
Duży garnek na makaron zapełnić wodą na 3/4 objętości, dodać szyptę soli i odrobinę oleju, nastawić na gaz i poczekać do zagotowania. Następnie wsypać opakowanie makaronu i gotować wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Boczek drobno pokroić i wyłożyć na suchą patelnie, poczekać, aż wypuści tłuszcz, a następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć na złoty kolor, dodać pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, a także opcjonalnie oliwki. Następnie dodać mięso mielone smażyć, aż zmieni kolor na szary. Dodać pomidory w puszce, 2 łyżki przecieru pomidorowego, doprawić przyprawami. Zamieszać i zostawić na ogniu na 5 minut, aby smaki się przegryzły.
Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyć ugotowanym makaronem, a następnie polać zawartością patelni na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty tak, aby przykrył całą powierzchnię zapiekanki. Na koniec powtykaj kilka listków bazylii w sos. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Zapiekanka makaronowa wegetariańska
Składniki:- opakowanie makaronu kokardki- jedna cebula- cukinia- bakłażan- 10 dużych pieczarek- 3 kolorowe papryki- pomidory w puszce- ser mozzarela w kostce- 2 łyżki oliwy z oliwek- szczypta soli, pieprzu, ziół prowanslaskich, oregano, bazyli
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju wedle instrukcji z opakowania. Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem, aby się nagrzał.Na patelni z oliwą przysmażyć obraną i pokrojoną cebulę. Wszystkie warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki, dodać na patelnię, doprawić przyprawami. Dodać pomidory z puszki, zamieszać i zostawić na 10 minut co jakiś czas mieszając. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie wyłożyć zawartość patelni, startym serem mozzarella posypać górę naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 25 minut.
Dodatki do zapiekanki makaronowej
Mięso mielone możesz zastąpić mięsem z kurczaka, a także dodać do niej kawałki kiełbasy suszonej, będzie ona wtedy bardziej mięsnym daniem.Zapiekanka makaronowa z warzywami może być wzbogacona o większą ilość warzyw w zależności od twoich preferencji, może to być np., kukurydza z puszki lub czerwona fasola.
Jeśli lubisz idealny balans między mięsem, a warzywami możesz połączyć część składników z zapiekanki z mięsem i tej wegetariańskiej w jedną całość, aby wyszła zapiekanka makaronowa mięsno warzywna!Każda z opcji będzie wyśmienitym pomysłem na obiad z zapiekanką makaronową.