Zapiekanka makaronowa
Canva.com - Azurita

Przepis na błyskawiczny obiad, przepyszna zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa to bardzo proste danie, które może być przygotowane praktycznie ze wszystkiego, może być dobrym rozwiązaniem, gdy nie masz pomysłu na obiad. Zapiekanka makaronowa jest bardzo sycąca, a jednocześnie niesamowicie smaczna. Porcji wychodzi zazwyczaj dużo, więc może być wykorzystywana na obiad jak i kolację.

Skąd się wzięła zapiekanka makaronowa

Zapiekanka to jednogarnkowe danie w które skład wchodzą różne mięsa, a także warzywa, zapiekane pod przykryciem z dodatkiem sera. W skład zapiekanek wchodzi włoska lasagne oraz grecka musaka. W Polsce najczęściej podaje się zapiekankę makaronową z różnymi dodatkami. Sprawdź, co dla ciebie przygotowaliśmy!

Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

- opakowanie makaronu typu rurki
- opakowanie mięsa mielonego wołowego
- 200 g boczku wędzonego
- jedna cebula
- pomidory w puszce
- przecier pomidorowy
- pół kostki sera żółtego
- czerwona papryka
- 10 średnich pieczarek
- kilka oliwek (opcjonalnie)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta ziół prowansalskich
- kilka listków świeżej bazyli

Przygotowanie zapiekanki makaronowej

Duży garnek na makaron zapełnić wodą na 3/4 objętości, dodać szyptę soli i odrobinę oleju, nastawić na gaz i poczekać do zagotowania. Następnie wsypać opakowanie makaronu i gotować wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzić i zostawić do ostygnięcia.

Boczek drobno pokroić i wyłożyć na suchą patelnie, poczekać, aż wypuści tłuszcz, a następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć na złoty kolor, dodać pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, a także opcjonalnie oliwki. Następnie dodać mięso mielone smażyć, aż zmieni kolor na szary. Dodać pomidory w puszce, 2 łyżki przecieru pomidorowego, doprawić przyprawami. Zamieszać i zostawić na ogniu na 5 minut, aby smaki się przegryzły.

Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyć ugotowanym makaronem, a następnie polać zawartością patelni na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser żółty tak, aby przykrył całą powierzchnię zapiekanki. Na koniec powtykaj kilka listków bazylii w sos. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Zapiekanka makaronowa wegetariańska

Składniki:
- opakowanie makaronu kokardki
- jedna cebula
- cukinia
- bakłażan
- 10 dużych pieczarek
- 3 kolorowe papryki
- pomidory w puszce
- ser mozzarela w kostce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli, pieprzu, ziół prowanslaskich, oregano, bazyli

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju wedle instrukcji z opakowania. Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem, aby się nagrzał.
Na patelni z oliwą przysmażyć obraną i pokrojoną cebulę. Wszystkie warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki, dodać na patelnię, doprawić przyprawami. Dodać pomidory z puszki, zamieszać i zostawić na 10 minut co jakiś czas mieszając. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie wyłożyć zawartość patelni, startym serem mozzarella posypać górę naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 25 minut.

Dodatki do zapiekanki makaronowej

Mięso mielone możesz zastąpić mięsem z kurczaka, a także dodać do niej kawałki kiełbasy suszonej, będzie ona wtedy bardziej mięsnym daniem.
Zapiekanka makaronowa z warzywami może być wzbogacona o większą ilość warzyw w zależności od twoich preferencji, może to być np., kukurydza z puszki lub czerwona fasola.

Jeśli lubisz idealny balans między mięsem, a warzywami możesz połączyć część składników z zapiekanki z mięsem i tej wegetariańskiej w jedną całość, aby wyszła zapiekanka makaronowa mięsno warzywna!
Każda z opcji będzie wyśmienitym pomysłem na obiad z zapiekanką makaronową.

Następny artykuł