Smakosze.pl

Canva (Pixabay, Public Domin Pictures; Yelena Lemchuk, Getty Images Pro)

Przepis na miksturę z octu i skorupek z jajek

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Ocet wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem, dzięki czemu bardzo mała ilość dodana do potraw doskonale podkręca ich smak. Nasze mamy i babcie znały też bardzo wiele jego zastosowań, które czynią z niego wręcz magiczną substancję.

Ocet i skorupki z jajek mają niestandardowe zastosowania 

Jakiś czas temu wspominaliśmy, chociażby o tym, jak wykorzystać ocet w domowej uprawie ogórków. Jednak sprawdzi się on nie tylko przy uprawach i nawożeniu. 

Jak dowiedziono, pomaga on w odchudzaniu i prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Najlepiej zmieszać łyżeczkę produktu ze szklanką wody i tak przygotowany napój pić zaraz po przebudzeniu na czczo.

Mało osób wie jednak, jaką substancję można z niego przygotować, gdy dodamy do niego skorupki jajek, które cechują się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi.

Ocet jabłkowy i pozornie zbędnie skorupki jajek pozwolą uporać się z nieprzyjemną dolegliwością

Ocet mamy zwykle w kuchni bez względu na to, czy często dodajemy go do potraw, czy też korzystamy z jego pozakulinarnych właściwości. Zwykle jest sprzedawany w dość dużych butelkach, dzięki czemu trudno szybko go wykorzystać, a do tego bardzo wolno się psuje.

Wszyscy zwolennicy naturalnych sposobów leczenia mogą go wykorzystać w zaskakujący sposób, dorzucając do niego skorupki jajek, które zwykle lądują w koszu na śmieci. Okazuje się, że kuchenne odpady w połączeniu z octem zyskują niebywale kojące właściwości, jeśli przygotujemy z nich odpowiednio skomponowaną miksturę. Powstanie wtedy preparat na wszelkie drobne podrażnienia i zmiany dermatologiczne, które objawiają się swędzeniem skóry.

Źródło: Canva (AH86, Getty Images)

Składniki

  • skorupki jajek

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)

  • ocet

By wykonać miksturę na szybsze gojenie się ran, trzeba najpierw namoczyć skorupki z jajek przez 2 do 5 dni.  Następnie działanie tak powstałego płynu można dodatkowo wzmocnić odrobiną oliwy z oliwek.

Miksturą można przemywać skórę z problemami skórnymi 2 razy dziennie. Artykułu nie należy traktować jako porady medycznej. W każdym przypadku problemów zdrowotnych najlepszym wyjściem jest kontakt ze specjalistą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Krok do zdrowia

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >