Uwielbiasz makrelę wędzoną? Połącz ją z kilkoma dodatkami. Prosty obiad dla całej rodziny zrobisz za grosze
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest pomysłem na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki pieczone z rybą, gęstym sosem i żółtym serem smakują rewelacyjnie. Zapiekanka doprawiona świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem błyskawicznie znika z talerzy.
Z makreli wędzonej zwykle przygotowujemy pasty kanapkowe. Makrelę możemy jeść również na ciepło, jest jeszcze smaczniejsza. Przykładem szybkiego i bardzo prostego dania z wędzoną rybą jest zapiekanka ziemniaczana, którą przygotujesz z kilku składników.
Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy, że pokroisz ziemniaki, obierzesz makrelę i wymieszasz dwa składniki na sos. Przed wyłożeniem ryby wędzonej do naczynia żaroodpornego dokładnie sprawdź, czy w mięsie nie ma ości. Z zapiekanki będzie trudno je wyjąć.
Zapiekankę ziemniaczaną piecz około 30 minut, do miękkości warzyw, koniecznie pod przykryciem, żeby danie nie było przesuszone. Następnie całość oprósz serem i zapiecz już bez pokrywki. Tak przygotowany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.
Pomysł na tani obiad z ziemniaków i makreli wędzonej
Składniki:
-
500 g wędzonej makreli
-
500 g ziemniaków
-
mały kawałek żółtego sera
-
natka pietruszki
-
szczypiorek
-
pół szklanki mleka
-
150 g jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną z makrelą wędzoną? Pożywny obiad przygotujesz błyskawicznie
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Mięso makreli oddziel dokładnie od ości, jogurt wymieszaj z mlekiem. Nastaw piekarnik na 220 stopni, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub olejem, następnie wyłóż połowę przygotowanych ziemniaków, poukładaj wędzoną rybę i przykryj resztą warzyw. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Na górę równomiernie rozprowadź sos z jogurtu i mleka. Zapiekankę oprósz solą i pieprzem, przykryj naczynie i wstaw je do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zapiekankę oprósz startym serem i zapiekaj kolejne 5- 10 minut, smacznego.
Pomysł na równie tani i szybki obiad? Makaron z sosem śmietanowym i wędzonym boczkiem . Jeśli masz ochotę na bezmięsne danie- tu poznasz przepis na kotlety z kaszy jaglanej i grzybów, posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo
-
Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość z nas popełnia fatalny błąd
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama