Smakosze.pl Przepisy Uwielbiasz makrelę wędzoną? Połącz ją z kilkoma dodatkami. Prosty obiad dla całej rodziny zrobisz za grosze
canva/ Mariha-kitchen, canva/YelenaYemchuk

Uwielbiasz makrelę wędzoną? Połącz ją z kilkoma dodatkami. Prosty obiad dla całej rodziny zrobisz za grosze

9 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapiekanka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest pomysłem na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Ziemniaki pieczone z rybą, gęstym sosem i żółtym serem smakują rewelacyjnie. Zapiekanka doprawiona świeżą natką pietruszki i szczypiorkiem błyskawicznie znika z talerzy.

Z makreli wędzonej zwykle przygotowujemy pasty kanapkowe. Makrelę możemy jeść również na ciepło, jest jeszcze smaczniejsza. Przykładem szybkiego i bardzo prostego dania z wędzoną rybą jest zapiekanka ziemniaczana, którą przygotujesz z kilku składników.

Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy, że pokroisz ziemniaki, obierzesz makrelę i wymieszasz dwa składniki na sos. Przed wyłożeniem ryby wędzonej do naczynia żaroodpornego dokładnie sprawdź, czy w mięsie nie ma ości. Z zapiekanki będzie trudno je wyjąć.

Zapiekankę ziemniaczaną piecz około 30 minut, do miękkości warzyw, koniecznie pod przykryciem, żeby danie nie było przesuszone. Następnie całość oprósz serem i zapiecz już bez pokrywki. Tak przygotowany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.

Pomysł na tani obiad z ziemniaków i makreli wędzonej

Składniki:

  • 500 g wędzonej makreli

  • 500 g ziemniaków

  • mały kawałek żółtego sera

  • natka pietruszki

  • szczypiorek

  • pół szklanki mleka

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną z makrelą wędzoną? Pożywny obiad przygotujesz błyskawicznie

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Mięso makreli oddziel dokładnie od ości, jogurt wymieszaj z mlekiem. Nastaw piekarnik na 220 stopni, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą lub olejem, następnie wyłóż połowę przygotowanych ziemniaków, poukładaj wędzoną rybę i przykryj resztą warzyw. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Na górę równomiernie rozprowadź sos z jogurtu i mleka. Zapiekankę oprósz solą i pieprzem, przykryj naczynie i wstaw je do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zapiekankę oprósz startym serem i zapiekaj kolejne 5- 10 minut, smacznego.

Pomysł na równie tani i szybki obiad? Makaron z sosem śmietanowym i wędzonym boczkiem . Jeśli masz ochotę na bezmięsne danie- tu poznasz przepis na kotlety z kaszy jaglanej i grzybów, posmakują każdemu.

wędzona makrela
canva/Nosyrevy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy