Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowite kotlety jaglane z grzybami. Podane z surówką z dyni stanowią pyszny jesienny obiad

Smakowite kotlety jaglane z grzybami. Podane z surówką z dyni stanowią pyszny jesienny obiad

Smakowite kotlety jaglane z grzybami
canva/GEOLEE

Kotlety jaglane z grzybami są lekkie i pięknie pachną. Zdrowe danie fantastycznie komponuje się z prostą surówką z dyni. Razem stanowią pyszną jesienną kompozycję. Koniecznie spróbujcie — idealny jako posiłek dla całej rodziny.

Kotlety jaglane z grzybami i surówka z dyni stanowią idealne połączenie. Aromatyczne danie ma iście jesienny charakter — do kotletów dodamy kurki, a w surówce pierwsze skrzypce zagra ulubione słodkie warzywo. Bardziej sezonowego posiłku nie można sobie wyobrazić. Musicie spróbować.

Przepis na kotlety jaglane z grzybami i surówkę z dyni

Składniki na kotlety jaglane:

  • 180 g kaszy jaglanej

  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody

  • 55 g bułki tartej

  • 500 g kurek

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • natka pietruszki wedle uznania

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na surówkę z dyni:

  • 1 średni seler

  • 400 g dyni np. piżmowej

  • 1 większe jabłko, słodkie lub winne

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 spory ząbek czosnku lub dwa małe

  • 1 łyżka soku z cytryny lub niepełna octu jabłkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kotlety jaglane? Z surówką z dyni stanowią pyszne danie obiadowe

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy bulion i wsypujemy do niego ziarno. Gotujemy około 13 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu. W tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn.

Kurki oczyszczamy i kroimy je na mniejsze kawałki, jeśli są spore. Obieramy cebulę oraz czosnek. Siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Pod koniec wrzucamy czosnek, a po około minucie grzyby.

Smażymy, aż kurki zmiękną, po czym doprawiamy całość tymiankiem, odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Przenosimy je do pojemnika blendera. Dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną i bułkę tartą. Całość miksujemy na gładką masę.

Wsypujemy rozdrobnioną natkę pietruszki, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy z surówką z dyni.

Jak przygotować prostą surówkę z dyni? Jesienny przysmak smakuje obłędnie

W dużej misce umieszczamy sok z cytryny. Obieramy jabłko i sprawnie ścieramy je wprost do naczynia. Mieszamy uzyskane purée z sokiem z cytrusa. W ten sposób unikniemy ściemnienia masy.

Dynię i selera także pozbawiamy skórki. Ścieramy je na tarce o większych oczkach i dodajemy do jabłka. W szklance łączymy oliwę z oliwek, szczyptę soli, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uzyskany sos wlewamy do miski i mieszamy go surówką z dyni.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na bezmięsne kotlety. Polecamy marchewkowe pulpeciki z patelni — smakują fantastycznie i są bardzo sycące. Być może też spodoba wam się seler panierowany niczym schabowy.

Kotlety jaglane z grzybami pysznie smakują z surówką z dyni
canva/Oleksii Boiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: