Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra

koreczki
YouTube/@SmakowiteDania

Koreczki to niezbędna przekąska na każdej imprezie. Będą smakować moim gościom podczas Andrzejek i Sylwestra. Są znakomite w smaku i bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecam na nie przepis. Zróbcie je, bo naprawdę warto. 

Czym poczęstować gości?

Mimo, że listopad nie rozpieszcza nas pogodą, to w kalendarzu w tym okresie dużo się dzieje. Przed nam Andrzejki, a wraz z nimi lanie wosku i wróżenie. To też znakomita okazja, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi. Podczas Andrzejek warto podać coś pysznego. Przekąskę, którą robię z tej okazji, przyrządzam też na Sylwestra.

Moi goście zajadają się wybornymi koreczkami. Są małe, ale pełne serowej pasty, oliwek i korniszonów. Przepis na nie dostałam od weselnej kucharki, która menu na imprezy ma w małym palcu. Polecam sposób na tę smaczną imprezową przekąskę. 

koreczki
YouTube/@SmakowiteDania
Wyglądają jak kotlety mielone, ale nimi nie są. Ludzie łapią się za głowy. Ten przepis to majstersztyk

Jak zrobić koreczki?

Składniki:

  • 30 mini sucharków
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g serka topionego krojonego
  • 3 łyżki majonezu
  • 30 plastrów salami
  • 30 czarnych oliwek bez pestek
  • 30 małych korniszonów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie korniszonów zaczynamy od starcia sera żółtego na tarce o małych oczkach. Dodajemy serek topiony i majonez. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Teraz większe korniszony kroimy, a małe zostawiamy w całości.

Następnie na mini sucharki nakładamy sporo pasty serowej, a na wykałaczkę nabijamy oliwkę, kawałek korniszona oraz złożony na 4 części plaster salami. Na koniec wykałaczkę wbijamy w posmarowanego pastą serową sucharka. Nasze koreczki są już gotowe. Możemy udekorować je zieleniną.

Koreczki na imprezę zrobisz raz-dwa

Jak widać, koreczki robimy w bardzo szybki sposób. Prezentują się one znakomicie na stole i tak samo dobrze smakują. Polecam ten przepis, bo sprawdziłam go wiele razy. Goście zajadają się tymi pysznymi przekąskami.

Kilka składników, które wykorzystaliśmy do przyrządzenia koreczków, daje okazały efekt. Cieszy on oko zaproszonych gości. Koreczki zawsze znikają bardzo szybko z talerzy, dlatego zwykle więcej od razu ich przygotowuję. Pisaliśmy o sałatce, którą warto podać na Andrzejki. Radziliśmy, jak przyrządzić karkówkę w sosie własnym, która sprawdzi się na imprezę. 

koreczki
YouTube/@SmakowiteDania

Źródło: YouTube/@SmakowiteDania