Smakosze.pl

YT/Kuchnia Marioli

Ten przepis na sałatkę mam od cioci. W tym roku podam ją na Andrzejki

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sałatka jest idealna na spotkania towarzyskie. Moja ciocia pokazała mi kiedyś, jak robi sycącą kompozycję z makaronem. W salaterce prezentuje się znakomicie, a smak dorównuje wrażeniom estetycznym. Na Andrzejki będzie w sam raz —  trzeba spróbować.
 

Sałatki warstwowe są idealne na spotkania

Goście lubią zjeść coś dobrego. Sałatki pozwalają na wiele eksperymentów ze składnikami, a nierzadko prezentują się też wspaniale na naszym stole. Przy okazji jeszcze sycą, więc bez wątpienia na towarzyskie spotkanie warto jakąś smaczną kompozycję przygotować.

Moja ciocia często robiła całkiem ciekawy miks makaronu przypominającego ryż i kilku innych przysmaków, w większości warzyw. Nie wiedziałam, co dokładnie jem, ale uwielbiałam tę sałatkę. Wzięłam przepis i spróbowałam. Na Andrzejki tez planuję przygotować.

Sałatka warstwowa jest znakomita.jpg
YT/Kuchnia Marioli
Kotlety schabowe po cygańsku

Rozbijam schab i kładę na niego te składniki. Ten obiad jest hitem w moim domu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na warstwową sałatkę andrzejkową

Do zrobienia rarytasu wykorzystamy głównie składniki z puszek lub słoików, ale i tak będzie pysznie. Zobaczcie, czego potrzebujecie i koniecznie spróbujcie. Każdy z chęcią skosztuje.

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchego makaronu orzo
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 większa puszka kukurydzy
  • 6 dużych jajek
  • 5 ogórków konserwowych
  • biała część średniego pora
  • 1 mały ogórek szklarniowy
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • sól, pieprz do smaku
  • około 250 g majonezu
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników trochę trzeba zgromadzić, ale warto, bo moi znajomi zawsze ze smakiem zajadali tę sałatkę na spotkaniach. W dalszej części artykułu znajdziecie szczegółową instrukcję wykonania.

Jak zrobić sałatkę na Andrzejki? Przepis cioci zachwyca

Zaczynam od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Nie żałuję wody — w przeciwnym wypadku makaron się poskleja i nie będzie smacznie wyglądał.

W międzyczasie gotuję też jajka na twardo. Kukurydzę z puszki odcedzam, a paprykę konserwową, ogórki konserwowe oraz ogórka świeżego kroję w niewielką kostkę. Podobnie rozdrabniam ostudzone jajka na twardo.

Pora płuczę i tnę w cienkie paseczki. Tuńczyka wyjmuję z zalewy. Przestudzony makaron orzo łączę z 4 łyżkami majonezu. Na dnie dużej miski umieszczam mniej więcej 1/3 porcji tego produktu.

Wsypuję po połowie porcji kukurydzy i tuńczyka. Wykładam 2 łyżki majonezu i rozsmarowuję. Teraz wrzucam kolejną porcję makaronu, pokrojone ogórki konserwowe i świeże.

Znów nakładam sos jajeczny, by po chwili dodać tuńczyka, paprykę, pora, resztę makaronu i jajka. Wierzch sałatki oprószam solą oraz pieprzem. Wykładam jeszcze resztę kukurydzy.

Jak podawać sałatkę warstwową?

Jeden dodatek jest obowiązkowy — świeże pieczywo. Ja uwielbiam razowe, które zawiera błonnik i wspomaga trawienie. Dla efektu świeżości zawsze też posypuję sałatkę posiekanym koperkiem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne sałatki. Sprawdźcie jak zrobić pyszną kompozycję ze śledziem i burakami . Być może skusi was też kultowy gyros .

Zacna sałatka warstwowa.jpg
YT/Kuchnia Marioli
Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

CZYTAJ DALEJ
Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >