Przepis na ten szybki obiad dała mi siostra. Danie ratuje mnie, gdy mam mało czasu, do tego smakuje obłędnie
Brak czasu stał się prawdziwą zmorą naszych czasów. To sprawia, że między innymi nie mamy często czasu na gotowanie. Polecam przepis, który dostałam od sąsiadki na szybki obiad. Korzystam z niego, bo dzięki niemu błyskawicznie przyrządzam smaczne danie. Spróbuj i ty.
Szybki obiad, czyli co przygotować?
Szybki obiad bywa niekiedy ratunkiem, gdy brak nam czasu i ochoty na gotowanie. Są chwile, że ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy jest stanie w kuchni i gotowanie. Wiemy, że gotowanie potrafi być nie tylko pracochłonne, ale i może zabrać dużo czasu. Jednak tego czasu często nam brakuje.
Wtedy warto przygotować szybki obiad. Najczęściej jest to jednogarnkowe danie. Potrawa smaczna, pożywna i taka, którą szybko ugotujemy. Polecam przepis na szybki obiad, który dostałam od sąsiadki. Teraz często z niego korzystam.
Nagrał, co jego mama robi z cebulą i wrzucił to do sieci. W komentarzach same zachwyty. „Dziękuję za tę cenną wskazówkę"Jak przygotować szybki obiad?
Składniki:
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2 piersi z kurczaka
- 200 ml śmietanki
- ser żółty
- pomidor
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- czosnek
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego. Na spód dajemy cebulę, a potem ziemniaki.
Wszystko solimy. Teraz pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Do piersi dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z tych składników robimy marynatę do mięsa. Doprawiamy przyprawami.
Szybki obiad, czyli pyszna zapiekanka
Składniki marynaty dokładnie mieszamy z mięsem. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Robimy teraz sos, z jajek i śmietanki. Dodajemy sól i mieszamy. Sosem zalewamy składniki w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie przykrywamy i wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy tartym serem i kładziemy plastry pomidora na wierzchu. Zapiekamy jeszcze bez przykrycia około 15 minut w 170 stopniach. Zapiekanka jest wyjątkowo pyszna aromatyczna. Pisaliśmy o przepisie na innych szybki obiad. Podawaliśmy też patent na mięso z rękawa.
Źródło: YouTube/@szefowakuchni