Smakosze.pl Przepisy Przepis Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Nowa wersja klasyki
screeny z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Nowa wersja klasyki

20 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy wam przepis Tomasza Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku. Jest to nowa wersja klasyki — prosta w przygotowaniu, a bardzo smaczna. Doskonała zaraz po przygotowaniu, a także po podgrzaniu. Koniecznie spróbujcie tej babki.

Babka ziemniaczana jest przysmakiem znanym w różnych regionach Polski. Nosi różne nazwy, np. kartoflak, kugiel czy rejbak. Jednak kryje się pod nimi ta sama potrawa, przygotowana ze startych ziemniaków. Zwykle ma dodatek cebuli i przypraw. Może też zawierać wędzony boczek, tak jak to proponuje Tomasz Strzelczyk.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Zobaczcie, jak apetycznie wygląda ta prosta potrawa.

Przepis Strzelczyka na niezapomnianą babkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 35 dag wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • 1 łyżka śmietany

  • 2 łyżki mąki krupczatki

  • pół łyżeczki majeranku

  • pół łyżeczki tymianku

  • sól, pieprz

Przygotowanie babki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na małych oczkach. Ziemniaki i cebulę odciśnij z nadmiaru płynu.

Z boczku odkrój 6 cienkich plasterków. Wyłóż nimi dno i boki żaroodpornego naczynia. Pozostały boczek pokrój w kostkę, zrumień na suchej patelni.

Do ziemniaków i cebuli dodaj jajka, śmietanę, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, dodaj podsmażony boczek, wymieszaj.

Masę ziemniaczaną przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piecz ok. 1,5 godziny.

Poznaj przepis na babkę ziemniaczaną z pieczarkami , a także recepturę według, której babkę ziemniaczaną robi Magda Gessler .

smażenie boczku
smażenie boczku

Źródło zdjęcia: canva/kittimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" T.Strzelczyk, wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy