Rosół - jak go ulepszyć?
Junko, Getty Images Pro

Przyprawa wzmacniająca smak rosołu

Istnieje pewna przyprawa, która wywołuje w Polakach sprzeczne emocje. Jedni ją kochają i dodają do mnóstwa dań - inni uważają, że jej smak burzy harmonię potraw, która bez niej jest o wiele lepsza. Chodzi o lubczyk, który po dodaniu do rosołu wzmacnia jego smak. Według wielu kucharzy pominięcie go jest wielkim błędem.

Przyprawa o którą kłócą się Polacy jest dość kontrowersyjna z jednego powodu. Większość wskazuje, że dodanie tego zioła wzmacnia smak - inni twierdzą, że niepotrzebnie jest dodawane, ponieważ rosół sam w sobie smakuje wybornie. Jak jest naprawdę?

Specjaliści od gotowania, którzy w biznesie gastronomicznym siedzą już dziesiątki lat twierdzą, że niedodanie lubczyku do rosołu jest najgorszym błędem, który znacznie zmniejsza przyjemność z jedzenia.

Najważniejsza przyprawa do rosołu

Lubczyk jest zdrowym i smacznym ziołem. Dawniej był bardzo ważną częścią rytuałów miłosnych, które miały za zadanie sprawić, że dana osoba rozkocha w sobie kogoś, kto nie chciał się z nią wiązać. Niezależnie od skuteczności takiego działania, spożywanie lubczyku jest bardzo wskazane.

Lubczyk doskonale sprawdza się jako regulator procesów trawiennych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza przemianę materii, a także hamuje fermentację , która może zachodzić w jelicie cienkim. Doskonale sprawdza się także podczas niestrawności.

Sprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od olejuSprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od olejuCzytaj dalej

Lubczyk zawiera również mnóstwo witaminy C. Z tego powodu doskonale sprawdza się jako wzmacniacz układu odpornościowego, który w obecnej pogodzie jest wyjątkowo mocno obciążony. Roślina ma działanie wykrztuśne, dzięki czemu może wspomóc leczenie uporczywego kaszlu.

Masz ochotę na więcej ciekawych tekstów o tematyce kulinarnej? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki przygotowania kultowego śniadaniowego dania. W tym tekście opisujemy niebywałe działanie liści laurowych pod postacią naparu.

Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl, bulion z dodatkiem lubczyku nabywa wyjątkowego, głębokiego aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób! To zioło doskonale sprawdzi się również w zestawieniu z owocami morza, grzybami, strączkami czy mięsem z dziczyzny, królika bądź jagnięciny.

Lubczyk był dawniej głównym składnikiem maggi. W obecnych czasach producent znacznie zmienił skład i lubczyk stanowi jedynie dodatek symboliczny. Dlatego dodanie go do wywaru w swojej naturalnej postaci sprawi, że zupa będzie smaczna, a my nie będziemy musieli spożywać wzmacniaczy smaku i konserwantów.

Okazuje się, że roślina ta wykazuje również właściwości moczopędne. Każdy, kto ma problemy z oddawaniem moczu czy kamieniami nerkowymi, może suplementować się lubczykiem - dzięki temu dolegliwości powinny w szybkim tempie zniknąć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł