Smakosze.pl Przepisy Pyszny sposób na wykorzystanie głąba z kapusty
canva/kabVisio, Getty Images

Pyszny sposób na wykorzystanie głąba z kapusty

22 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Po obrobieniu kapusty do gołąbków lub innych dań z jej udziałem zwykle pozostaje nam niewykorzystany głąb. Twardy środek warzywa nie jest mimo wszystko wart wyrzucenia - zawiera w sobie bowiem mnóstwo wartości odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na użycie go w kuchni, jest starcie go i zrobienie z niego placków.

Kapuściany głąb jest niedocenioną częścią kapusty, która przez wielu ludzi jest najbardziej znienawidzona. Nie zaleca się jednak utylizacji głąba, ponieważ jest całkowicie jadalny i zdrowy.

Aby twardy fragment kapusty stał się smaczny, należy zetrzeć go na tarce, wymieszać z ciastem i usmażyć w formie placków na tłuszczu. Chrupiące placki mają obłędny smak, które w połączeniu z ulubionym sosem, tworzą coś, czemu trudno odmówić.

Przepis na placki z głąba kapusty

Składniki:

  • głąb z 1 kapusty

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od wycięcia głąba z kapusty, wbijając u jej nasady nóż i poruszając nim wokół głąba. Następnie zetrzyj go na tarce o dużych oczkach wprost do dużej miski. Zasyp go solą i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie odciśnij starte warzywo z nadmiaru wody. Przesiej do kapusty mąkę, obierz i zetrzyj cebulę, wbij jajko oraz dopraw całość solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj masę dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Tłuszczu powinno być na tyle dużo, aby sięgał do połowy wysokości placków. Wykładaj na niego porcje ciasta, smaż z obu stron i przekładaj na ręczniki kuchenne, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną lub innym wytrawnym sosem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić cudowne placki z kukurydzy. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Placki z głąba z kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Janna Danilova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: shareinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy