Smakosze.pl Przepisy Pyszny żurek wg. przepisu Kuronia
canva/pawelwizja

Pyszny żurek wg. przepisu Kuronia

23 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Żurek jest jedną z tych zup, którą możemy jeść o każdej porze roku i która nigdy się nam nie nudzi. Jest pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Dziś zapraszamy was na pyszny żurek według przepisu Kuronia.

Żurek warto ugotować na wędzonce. To ona nadaje wywarowi pełnego smaku i aromatu. Dopełniają go warzywa, przyprawy, zakwas, a czasami też suszone grzyby. Zupa staje się zaś pożywna dzięki temu, że podajemy ją zazwyczaj z kiełbasą i gotowanymi jajkami.

Pyszny żurek wg przepisu Kuronia

Składniki:

  • 4 białe, surowe kiełbasy

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 szklanka zakwasu na żur

  • 4 ziemniaki

  • 1-2 łyżki tartego chrzanu

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • sól, pieprz

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie żurku

Białą kiełbasę opłucz, ponakłuwaj wykałaczką. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, zielem angielskim i plastrem boczku. Włóż do niej białą kiełbasę, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Kiełbasę wyjmij z wywaru, wystudź.

Pozostały boczek pokrój w kostkę, zrumień go na patelni z olejem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przesmaż, mieszając. Pod koniec dodaj też posiekany czosnek i majeranek, chwilę przesmaż. Całość dodaj do wywaru.

Do wywaru dodaj też pokrojoną w plasterki kiełbasę, a także pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę soli. Gotuj całość ok. 15 minut na niedużym ogniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlej zakwas, całość zagotuj. Dodaj chrzan i śmietankę, dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Więcej inspiracji na pyszny żurek znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak żurek benedyktyński przygotowuje Ewa Wachowicz , a także jak ugotować żurek wegetariański .

połówki jajek
połówki jajek
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy