Rachunek wyższy o 300 procent i niepewna przyszłość. Smutne doniesienia o popularnej restauracji
Restauracje są obecnie w trudnym położeniu. Ogromne podwyżki cen gazu i prądu - sięgające nawet 300% ceny sprzed roku - dają się we znaki znakomitej większości polskich lokali gastronomicznych. Wiele z nich balansuje na granicy bankructwa. W tak kryzysowej sytuacji znalazła się obecnie lubelska Umeå.
Specjalizująca się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej restauracja ze stolicy województwa lubelskiego boryka się problemami finansowymi związanymi ze wzrostem kosztów prowadzenia działalności. Właściciele nie zdecydowali się na znaczne podwyżki cen dań i teraz po 9 latach mogą być zmuszeni zamknąć lokal.
Trudna sytuacja restauracji Umeå
Inflacja i wzrost opłat powoduje, że coraz więcej lubińskich restauracji zamyka się. Wkrótce na gastronomicznej mapie tego miasta zabraknąć może również znakomitej kuchni wegańskiej serwowanej w Umeå. Lokal przetrwał kilka zmian właścicieli oraz pandemię koronawirusa, ale z astronomicznymi rachunkami za gaz i prąd może nie wygrać. Ceny tych mediów skoczyły w ostatnim czasie w górę aż o 300%.
Obecni zarządzający nie zdecydowali się na znaczne podwyżki cen dań w menu, które pokryłyby ponoszone koszty:
Na początku tego roku zdecydowaliśmy się tylko na ok. 10-procentowe podwyżki. Niższe niż poziom inflacji. Nie chcieliśmy jednak stawiać zaporowych cen. Liczyliśmy, że straty zrekompensuje nam większa liczba gości – zdradza właścicielka lokalu Hanna Bryda.
Goście niestety nie dopisali, a lokal ledwie wiąże koniec z końcem. Jak Bryda zdradziła w rozmowie z portalem o2, na koszty dwumiesięcznego rachunku za gaz musieli pracować aż dwa tygodnie. A to tylko jedno ze zobowiązań, które trzeba pokryć.
Jakie będą dalsze losy restauracji Umeå?
Jak pisaliśmy już wcześniej, restauratorzy dostrzegają tendencję spadkową w liczbie gości, którzy stołują się u nich w dni powszednie. Szukanie oszczędności w domowym budżecie z pewnością jest i udziałem wielu z nas. Właściciele lokali muszą więc liczyć się z nieregularnymi przychodami, wciąż niestety niższymi niż przed pandemią, a czasami i w trakcie jej trwania.
Kolejne podwyżki kosztów dla wegańskiej restauracji z Lublina mogą być momentem, gdy zapadnie decyzja o zakończeniu działalności. Ciężkie realia branży gastronomicznej pokazują, że przesadny optymizm może być brzemienny w skutkach. Trudno jednak dziwić się nadziejom restauratorów, którzy — de facto pozostawieni sami sobie — mogli jedynie obserwować pogarszające się warunki do prowadzenia biznesu.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakowite dania kuchni wegańskiej. Szczególnie polecamy znakomite pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu. Warto się skusić także na aromatyczny bezmięsny rosół, który świetnie rozgrzeje was w chłodne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dietetyk porównał masło i margarynę. Zdecydowanie bardziej poleca 1 z produktów
Poszła zimą do lasu, wróciła z koszykiem grzybów. Zdradziła, gdzie ich szukać
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: o2