Rewolucyjne kopytka Anny Lewandowskiej bez grama ziemniaka
Kopytka są popularnym i prostym w przygotowaniu dodatkiem obiadowym. Tradycyjnie przyrządza się go z ugotowanych ziemniaków, lecz istnieją też inne warianty. Z przepisu Anny Lewandowskiej zrobicie kopytka dyniowe. Są równie smaczne i satysfakcjonujące. Spróbujecie?
Anna Lewandowska często zaskakuje nietypowy recepturami. Wystarczy wspomnieć jej mielone z burakiem czy placki ziemniaczane ze szpinakiem. Tym razem zdradzamy, jak celebrytka przygotowuje popularne kopytka. Zamiast ziemniaków wybiera dynię, co sprawia, że wyrób jest delikatnie słodki, jednocześnie pozostając sycącym.
Przepis na kopytka dyniowe Anny Lewandowskiej
Składniki:
2 kg dyni
1 jajo
250 g mąki kukurydzianej
sól do smaku
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki i wydrążamy pestki wraz z miękkim miąższem. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Upieczone warzywo studzimy, pozbawiamy je zewnętrznej skóry i blendujemy. Do tak przygotowanego purée dodajemy mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Kopytka gotujemy partiami przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i podajemy z sosem.
Wskazówki:
Jeżeli pieczemy małą pomarańczową dynię hokkaido, skórki nie musimy usuwać. Jest jadalna i mączysta, dzięki czemu kopytka wyjdą bardziej zwarte.
Dyniowe kopytka będą smaczne zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Podajcie je np. z masłem szałwiowym, oliwą rozmarynową, albo jogurtem z dodatkiem cynamonu i kardamonu, a staną się naprawdę smaczne.
Źródło zdjęcia: canva/-annalisa-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hpba