Smakosze.pl Przepisy Robiąc sok z buraka lepiej dodaj jeden konkretny owoc. Korzyści będą ogromne
canva/poplasen

Robiąc sok z buraka lepiej dodaj jeden konkretny owoc. Korzyści będą ogromne

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Robiąc sok z buraka, lepiej dodaj do niego jeden konkretny owoc. Jest nim pomarańcza, która da napojowi ogromne korzyści. Nie tylko doda mu smaku, ale też podniesie jego wartość odżywczą. Pamiętajcie, że sok z buraka warto pić przez cały rok, bo kryje się w nim wiele cennych składników.

Sok z buraka to samo zdrowie. Stanowi doskonałe źródło polifenoli, które chronią nas przed nowotworami, miażdżycą i spowalniają starzenie się komórek. Dostarcza też żelaza, które wzmacnia krew i cały organizm.

Gdy jednak wzbogacimy sok z buraka sokiem z pomarańczy, zawarte w napoju żelazo będzie łatwiej przyswajalne. To dlatego, że pomarańcza jest bogata w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza. Podobną funkcję spełni też natka pietruszki. Natomiast dodany do soku imbir będzie miał działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Pijcie więc sok z buraka regularnie.

Jak zrobić sok z buraka?

Składniki:

  • 1 duży burak

  • 1 marchewka

  • pół szklanki wody

  • pół pomarańczy

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 cm świeżego imbiru

Przygotowanie soku z buraka i pomarańczy

Burak i marchewkę obierz, opłucz, pokrój na nieduże kawałki. Włóż do blendera, dodaj wodę i rozdrobnij składniki na gładką masę.

Pomarańczę obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do blendera. Dodaj też opłukaną i grubo pokrojoną natkę pietruszki oraz plasterki imbiru. Dokładnie rozdrobnij wszystkie składniki.

Otrzymany sok przelej przez sitko, by oddzielić cząsteczki warzyw, owoców i przypraw. Jeśli jest zbyt gęsty, możesz do niego dodać więcej wody.

Wskazówka:

Zamiast soku z pomarańczy do napoju możesz dodać trochę soku z cytryny. Nie przesadź jednak z jej dodatkiem, bo sok z buraka zrobi się zbyt kwaśny.

Po więcej przepisów na zdrowe napoje zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na sok pomidorowy , a także na napój izotoniczny .

pomarańcza
pomarańcza

Źródło zdjęcia: canva/NickyPe z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: agataberry

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy