Rodzina ciągle prosi mnie o te owocowe lody. Robię je według proporcji 3:3:1
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/1920/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
Zapomnij o kupowaniu lodów. Zrób te jagodowe przygotowane domowym sposobem, a ich smak doceni każdy. Wystarczą trzy składniki wymieszane w odpowiednich proporcjach i lody gotowe. Przepis jest banalnie prosty i co ważne deser wychodzi za każdym razem. Zrobisz raz, a już nigdy nie spojrzysz na te kupne.
Lody dla ochłody
Lody to doskonały deser na lato, który lubi każdy z nas. W upały dostarczają organizmowi potrzebnego orzeźwienia, a w dodatku są świetną przekąską. Zazwyczaj kupujemy je w sklepach, gdzie występują w różnych wersjach i smakach. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że można przygotować je bez zbędnych konserwantów i to tylko z kilku składników.
Cały proces nie jest zbyt trudny, a lody są o wiele smaczniejsze. Wystarczy połączyć ze sobą składniki w odpowiednich proporcjach, zamrozić i gotowe. O tym, jak to dokładnie zrobić i co będzie ci potrzebne, dowiesz się z dalszej części artykułu.
![jagody.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/jagody_126b18d83f.jpg)
Tylko trzy składniki
Do przygotowania domowych lodów nie potrzeba wiele. Wystarczy, że masz trzy tanie i łatwo dostępne składniki. Znajdziesz je na liście umieszczonej poniżej, gdzie podano je w odpowiednich proporcjach, które wynoszą 3:3:1. Żadnego produktu nie może być ani mniej, ani więcej. Dokładnie trzymaj się wytycznych, a lody wyjdą za każdym razem.
Składniki:
- 300 g jagód
- 300 g śmietany 30%
- 100 g cukru
Przepis na lody jagodowe
Zacznij od dokładnego umycia jagód. Osusz je, a następnie zblenduj na jednolitą pulpę. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia i ubijaj ją za pomocą miksera. Pamiętaj, aby zacząć od niższych obrotów, a potem przejść do wyższych. Po około 2 minutach ubijania stopniowo wsypuj cukier.
Pulpę owocową i masę ze śmietany połącz ze sobą, tworząc jednolitą masę. Przełóż ją do czystego pojemnika, na przykład do tego po lodach. Równomiernie rozprowadź i umieść w zamrażalniku. Po kilku godzinach masa powinna zamarznąć, co oznacza, że lody są gotowe. Sprawdź, jak myć maliny oraz poznaj prosty przepis na jagodzianki.
![lody jago.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jago_f24fb3036b.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e6226c5b21.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_b85d04e79a.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_75f5219f67.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_c607ac36ba.jpg)
![przekąski](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_f1947a6844.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_83ca7632fd.jpg)
![dżem z świdośliwy](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_e7d0c6a31e.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_73adb630ae.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_790517aa31.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![ogórki małolsolne bez zalewy](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_e60ffe868c.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Maliny w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Sciolkowanie_malin_3d7238c701.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)