Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Robię je w chwilę i zawsze się udaje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.08.2023 09:20

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Robię je w chwilę i zawsze się udaje

ciasto bez pieczenia 3 Bit
Materiał YouTube z kanału Kuchnia Pyszności

W swoim arsenale mam przepis na najlepsze ciasto bez pieczenia. Po przyrządzeniu do złudzenia przypomina w smaku batonik 3 Bit. Moja rodzina, ledwo zje jedną blaszkę, już prosi o kolejne. Na szczęście robi się je prosto, a wychodzi za każdym razem.

Wszyscy kochają ciasto bez pieczenia 3 Bit

Ciasto bez pieczenia 3 Bit robi się banalnie prosto. Każdy poradzi z nim sobie bez problemu. Wystarczy połączyć ze sobą proste składniki i wstawić je do lodówki. Już po kilku godzinach czeka nas prawdziwa słodka uczta.

3 Bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga odpowiednio długiego leżakowania w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc. Nie dość, ze składniki dobrze się zsiądą, to jeszcze smaki zdążą się ze sobą idealnie połączyć. To najsmaczniejsze ciasto bez pieczenia, jakie znam.

Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy

Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit

Składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 5 żółtek jaj
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Składniki na masę śmietanową:

  • 600 ml. śmietany kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 torebki mixu do śmietany

Dodatkowo:

  • 2 opakowania krakersów
  • 1 puszka masy krówkowej
  • kakao do dekoracji

Jak zrobić deser 3 Bit? Ciasto bez pieczenia krok po kroku

Zacznij od przygotowania masy budyniowej do ciasta bez pieczenia. Połowę ilości mleka wlej do garnka i zacznij je podgrzewać. Drugą połowę przelej do osobnej miski, dodaj do niej żółtka, oba rodzaje cukru oraz mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę.

Składniki domowego budyniu przelej do gotującego się mleka. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Kiedy masa wyraźnie zgęstnieje, zagotuj ją i zdejmij garnek z palnika. Budyń przykryj i odstaw do ostygnięcia.

Ostudzony budyń włóż do lodówki. W międzyczasie utrzyj na puszystą masę miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki. Do tłuszczu stopniowo dodawaj wyjęty z lodówki, zimny budyń. Ucieraj do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Przygotuj masę śmietanową do ciasta bez pieczenia 3 Bit. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę przelej do osobnego naczynia. Zacznij ją ubijać, a kiedy lekko zgęstnieje, dodaj do niej cukier puder oraz cukier wanilinowy. Po ponownym krótkim ubyciu dodaj serek mascarpone i kontynuuj miksowanie.

Pod koniec ubijania śmietany dodaj do niej gotowy mix. Kontynuuj ubijanie, aż krem będzie całkowicie sztywny. Przygotuj formę do ułożenia ciasta bez pieczenia 3 Bit. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a na dno wyłóż warstwę krakersów.

Układaj kolejne warstwy ciasta bez pieczenia. Zacznij od masy budyniowej, wyrównaj jej powierzchnię. Następnie ułóż kolejne piętro krakersów, ciasteczka przykryj kajmakiem. Na nie wyłóż masę śmietankową.

Ciasto bez pieczenia 3 Bit przykryj i włóż do lodówki. Najlepiej aby postało w niej całą noc. Na następny dzień wyjmij je i udekoruj ciemnym kakao. Tak przygotowany deser gotowy jest do podania. Zaledwie 4 składniki są potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru bez pieczenia. Ten słodki specjał królował na stołach w czasach PRL.

masa do ciasta bez pieczenia.jpg
Canva / cokada