Smakosze.pl
Rosół

wikimedia commons/ Silar/ CC-BY-SA-3.0

Do rosołu lepiej dodawać cebulę w łupinach czy bez? Wpływa na złocisty kolor

24 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Rosół, który wyjdzie mętny, uważany jest za kulinarną katastrofę. Wystarczy jednak dodać do garnka opaloną cebulę, która pozwoli odzyskać mu klarowność. Odwieczne pytanie dotyczy jednak, czy cebula powinna być obrana? Okazuje się, że

Rosół jest jedną z klasycznych zup w polskim menu. To niezabielany wywar, który gotujemy na warzywach oraz porcjach rosołowych. Mimo różnych przepisów istota zupy jest taka sama. Ma być niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.

O rosole mówi się, że jest naturalnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym jego wpływ na nasz organizm jest nieoceniony. Sprawdzi się idealnie na pozbycie się pierwszych oznak przeziębienia czy osłabienia organizmu.

Choć przepisy opierają się na podobnych składnikach, a wykonanie rosołu w naszych domach niewiele się różni, smak zawsze jest inny. Ważnym elementem gotowania rosołu jest to, aby wywar nie był mętny. Idealny, złoty kolor to również oznaka kulinarnego sukcesu. Jeśli wywar okaże się mętny, nic straconego. Rozwiązaniem tej sytuacji okaże się cebula, którą warto dodać do garnka. Odwieczne pytanie brzmi: w łupinie czy bez?

Przepis na rosół to kilka konkretnych zasad

Mięso, które wykorzystamy, powinno być rozmrożone. To sposób, który pozwoli zminimalizować ilość szumowin w zupie, a to pierwszy krok do osiągnięcia klarownego wywaru. W trakcie gotowania należy kilkukrotnie zbierać z powierzchni rosołu szumowinę, jeśli tylko się pojawi. Co więcej, rosołu nie powinno się mieszać, a gotować go najlepiej pod przykryciem. Na temat wykorzystywanego w przepisie mięsa, pisaliśmy tutaj. Jedna część kurczaka się do niego nie nadaje.

Składniki przygotowane na zupę zalewaj wyłącznie zimną wodą. Dzięki temu ich esencja będzie pomału przedostawać się do całego wywaru. Gotujący się bulion najlepiej uzupełniać natomiast wrzącą wodą. To pewne zasady, o których bezwzględnie należy pamiętać. Dzięki temu otrzymamy zupę idealną w smaku.

Należy również wziąć pod uwagę, że wywar powinien gotować się na małym ogniu. Po drugie, potrzebuje on czasu. Nawet kilku godzin. Rosół po zagotowaniu powinien jedynie lekko bulgotać. Jeśli ogień będzie zbyt wysoki, nasz rosół może być mętny. Jeśli już nas to spotka, nie oznacza to kulinarnej tragedii. Da się to uratować za pomocą cebuli.

Cebula to ratunek na mętny rosół

Najbardziej powszechnym sposobem, którym dzielą się gospodynie na uratowanie mętnego rosołu, jest wykorzystanie cebuli. Pomoże ona osiągnąć klarowność oraz idealny kolor. Ważne, aby przed dodaniem jej do zupy opalić cebulę lub podsmażyć na suchej patelni.

[EMBED-15]

Pamiętajmy jednak, żeby nie obierać warzywa z łupin. Dzięki nim rosół nie tylko utraci mętną formę, ale i zyska lepszy smak. Cebula doda mu niepowtarzalnego aromatu, który z pewnością podbije nasze kulinarne doznania.

Rosół uchodzi za zupę skomplikowaną. Należy jednak przestrzegać powyższych zasad, a z pewnością będziemy mogli pochwalić się wywarem idealnym. Z tego miejsca przypominamy również o innym triku na gotowanie rosołu, o którym pisaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Kiszona fasolka szparagowa

Przepisy

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe inaczej

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Pampuchy

Przepisy

Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Czytaj więcej >
Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >