Rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui
Jeśli jesteście wielbicielami batonika Kinder Pingui, z pewnością zachwycicie się naszym ciastem. Dziś powiemy wam, jak zrobić rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui. Nie brakuje w nim czekolady i bitej śmietany, a całość jest tak delikatna i pyszna, że rozpływa się w ustach.
Słynne batoniki i słodkości są często doskonałą inspiracją dla cukierników i wielbicieli łakoci. Znacie już z pewnością ciasto Snickers, Kinder Bueno, Milky Way czy Rafaello. Dziś zaprezentujemy wam przepis na delikatne i rozpływające się ciasto przygotowane na wzór batonika Kinder Pingui.
Jak apetycznie wygląda to ciasto, możecie zobaczyć na prezentowanym zdjęciu. Pochodzi ono z kanału Cookrate-Cakes na YouTube. Prawda, że od razu chce się je zjeść?
Rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui
Składniki:
na 2 blaty ciasta:
120 g masła
60 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 jajka
160 g cukru drobnego
1 torebka cukru wanilinowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 proc.
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
2 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
900 ml śmietanki kremówki 30 proc.
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek cukru pudru
na polewę:
40 g masła
60 ml śmietanki kremówki 30 proc.
200 g czekolady deserowej
Przygotowanie ciasta
Na ciasto w rondelku rozpuść masło. Zdejmij je z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, odstaw. Po kilku minutach mieszaj, aż się rozpuści. Wymieszaj z przesianym kakao, przestudź.
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj masę czekoladową i dokładnie ubij.
Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawaj ją do masy czekoladowej na przemian ze śmietaną. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
Dwie prostokątne formy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na pół, do każdej formy wlej połowę ciasta, równomiernie je rozprowadź.
Każdy blat ciasta piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C. Jeśli korzystasz z nieco mniejszych form, dwa blaty możesz upiec jednocześnie. Ciasto wystudź.
Na krem żelatynę rozmieszaj w ziemnej wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzewaj ją do rozpuszczenia, przestudź.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z zimnym serkiem mascarpone, cukrem i cukrem wanilinowym.
Do lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę kremu śmietanowego, dokładnie wymieszaj. Dodaj znów 1-2 łyżki kremu i całość wymieszaj. Potem dodaj żelatynę do całego kremu i krótko zmiksuj.
Na polewę masło i kremówkę umieść w rondelku, podgrzej, by masło się rozpuściło. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Potem całość dokładnie wymieszaj, przestudź.
Składanie ciasta
Pierwszy blat ciasta umieść w formie. Wyłóż na niego połowę kremu, wyrównaj powierzchnię. Polej go połową polewy czekoladowej, równomiernie rozprowadź, zastudź.
Na stężałą polewę wyłóż resztę kremu, równomiernie go rozsmaruj. Wierzch ciasta polej pozostałą polewą czekoladową. Ciasto dobrze schłodź.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na słynne ciasta. Sprawdź, jak przygotować ciasto Rafaello, a także jak zrobić ciasto Milky Way.
Źródło zdjęcia: canva/LoiusHiemstra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojewypieki