Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry Anastazji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.08.2021 02:00

Lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry Anastazji

Ciasto Rafaello
Canva

Rafaello to wyborne ciasto o migdałowo-kokosowym smaku. Warstwy delikatnego biszkoptu przekładane aromatycznym kremem sprawiają, że ciasto jest niezwykle lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Zobaczcie jak proponuje je przygotować Siostra Anastazja. 

Ciasto rafaello można przygotować na wiele sposobów. Jednak jego charakterystycznymi cechami jest migdałowo-kokosowy smak, jasne ciasto oraz krem. Rafaello z przepisu Siostry Anastazji zawiera też dodatek ajerkoniaku, ale możecie zmniejszyć jego dodatek lub zastąpić go np. malibu. Ciasto jest idealne do kawy, zwłaszcza w deszczowe popołudnie. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry Anastazji

Biszkopt:

  • 8 dużych jajek

  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml mleka

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • 4 łyżki cukru

  • 2-3 łyżki ajerkoniaku (w oryginale 1 szklanka)

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 100 g spłatkowanych migdałów

  • 300 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie ciasta rafaello

Białka ubij na sztywno. Gdy już będą puszyste dodawaj partiami cukier i dalej ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Do piany dodaj zmiksowane żółtka, wymieszaj łyżką. Połącz z olejem i zimną wodą. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. 

Prostokątną formę o wymiarach 21x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Biszkopt wystudź, przekrój na dwa blaty.

Budynie rozmieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej do niego rozmieszane budynie, mieszając podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 

Masło zmiksuj. Miksując dodawaj do niego porcjami zimny budyń. Pod koniec zmiksuj wlewając stopniowo ajerkoniak. Masę budyniową podziel na dwie równe części. Jedną wymieszaj z wiórkami kokosowymi, drugą z płatkami migdałowymi. 

Na jeden biszkoptowy blat wyłóż masę kokosową, równomiernie ją rozprowadź, przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozsmaruj masę migdałową. 

Na patelni rozpuść masło. Wsyp wiórki kokosowe i cukier, mieszając smaż na niedużym ogniu do czasu, aż kokos się przyrumieni. Wiórki wystudź, posyp nimi ciasto. Smacznego!

kokos
kokos

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: smakinatalerzu