Smakosze.pl
Ciasto Rafaello

Canva

Lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry Anastazji

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Rafaello to wyborne ciasto o migdałowo-kokosowym smaku. Warstwy delikatnego biszkoptu przekładane aromatycznym kremem sprawiają, że ciasto jest niezwykle lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Zobaczcie jak proponuje je przygotować Siostra Anastazja. 

Ciasto rafaello można przygotować na wiele sposobów. Jednak jego charakterystycznymi cechami jest migdałowo-kokosowy smak, jasne ciasto oraz krem. Rafaello z przepisu Siostry Anastazji zawiera też dodatek ajerkoniaku, ale możecie zmniejszyć jego dodatek lub zastąpić go np. malibu. Ciasto jest idealne do kawy, zwłaszcza w deszczowe popołudnie. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry Anastazji

Biszkopt:

  • 8 dużych jajek

  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 ml mleka

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • 4 łyżki cukru

  • 2-3 łyżki ajerkoniaku (w oryginale 1 szklanka)

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 100 g spłatkowanych migdałów

  • 300 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka cukru

Surówka z kiszonej kapusty

Wyborna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta rafaello

Białka ubij na sztywno. Gdy już będą puszyste dodawaj partiami cukier i dalej ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Do piany dodaj zmiksowane żółtka, wymieszaj łyżką. Połącz z olejem i zimną wodą. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. 

Prostokątną formę o wymiarach 21x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Biszkopt wystudź, przekrój na dwa blaty.

Budynie rozmieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej do niego rozmieszane budynie, mieszając podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje. Wystudź. 

Masło zmiksuj. Miksując dodawaj do niego porcjami zimny budyń. Pod koniec zmiksuj wlewając stopniowo ajerkoniak. Masę budyniową podziel na dwie równe części. Jedną wymieszaj z wiórkami kokosowymi, drugą z płatkami migdałowymi. 

Na jeden biszkoptowy blat wyłóż masę kokosową, równomiernie ją rozprowadź, przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozsmaruj masę migdałową. 

Na patelni rozpuść masło. Wsyp wiórki kokosowe i cukier, mieszając smaż na niedużym ogniu do czasu, aż kokos się przyrumieni. Wiórki wystudź, posyp nimi ciasto. Smacznego!

kokos

kokos

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: smakinatalerzu







Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >