Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą
pixabay.com

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą

Rybę na parze możesz przygotować na wiele sposób. Jednym z moich ulubionych jest filet z imbirem, dymką i orientalnym sosem na bazie zielonej pasty curry.

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą

Rybę na parze możesz przygotować na wiele sposób. Jednym z moich ulubionych jest filet z imbirem, dymką i orientalnym sosem na bazie zielonej pasty curry.
Danie jest delikatne, lekkie, ale i bardzo wyraziste.

Dorsz. Wartości odżywcze

Dorsz to ryba niezwykle delikatna w smaku i przede wszystkim bardzo zdrowa.Zawiera pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3, które wzmacniają serce, układ nerwowy oraz naszą odporność. 100 g dorsza zawiera aż 18g białka. Ryba ta może być więc zdrowym zamiennikiem drobiu lub wieprzowiny.
Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zalecane jest więc spożywanie ryb minimum raz w tygodniu.
Dorsz to również bogate źródło selenu oraz fosforu, witaminy A oraz D3.

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą

Składniki dla dwóch osób:

duży filet z dorsza,
3 cm kawałek świeżego imbiru,
4 cebulki dymki,
limonka,
marchewka,
cukinia,
zielona pasta curry,
świeża kolendra,
200 ml mleka kokosowego,
sól, pieprz,
łyżka oliwy.


Filety oprósz delikatnie pieprzem i solą, skrop sokiem z limonki. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.Następnie połóż je na rybę i gotuj na parze przez 15-20 minut.
Marchewkę i cukinię pokrój w kostkę. Smaż przez kilka minut na patelni z odrobiną oliwy.Dodaj pastę curry, cebulki dymki, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe, posiekaną kolendrę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowaną rybę z imbirem połóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Udekoruj kolendrą i pokrojoną limonką.

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą. Sposób podania

Danie doskonale będzie komponować się z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko. Aby go przygotować, pod koniec gotowania, dodaj do osolonej wody odrobinę oliwy z oliwek. Gdy ryż już się ugotuje, opłucz go w letniej wodzie.

Smacznego!

Następny artykuł