Smakosze.pl
Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą

pixabay.com

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Rybę na parze możesz przygotować na wiele sposób. Jednym z moich ulubionych jest filet z imbirem, dymką i orientalnym sosem na bazie zielonej pasty curry.

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą

Rybę na parze możesz przygotować na wiele sposób. Jednym z moich ulubionych jest filet z imbirem, dymką i orientalnym sosem na bazie zielonej pasty curry.Danie jest delikatne, lekkie, ale i bardzo wyraziste.

Dorsz. Wartości odżywcze

Dorsz to ryba niezwykle delikatna w smaku i przede wszystkim bardzo zdrowa.Zawiera pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3, które wzmacniają serce, układ nerwowy oraz naszą odporność. 100 g dorsza zawiera aż 18g białka. Ryba ta może być więc zdrowym zamiennikiem drobiu lub wieprzowiny.Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zalecane jest więc spożywanie ryb minimum raz w tygodniu.Dorsz to również bogate źródło selenu oraz fosforu, witaminy A oraz D3.

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą


Składniki dla dwóch osób:

duży filet z dorsza,3 cm kawałek świeżego imbiru,4 cebulki dymki,limonka,marchewka,cukinia,zielona pasta curry,świeża kolendra,200 ml mleka kokosowego,sól, pieprz,łyżka oliwy.

Filety oprósz delikatnie pieprzem i solą, skrop sokiem z limonki. Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.Następnie połóż je na rybę i gotuj na parze przez 15-20 minut.Marchewkę i cukinię pokrój w kostkę. Smaż przez kilka minut na patelni z odrobiną oliwy.Dodaj pastę curry, cebulki dymki, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe, posiekaną kolendrę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Ugotowaną rybę z imbirem połóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Udekoruj kolendrą i pokrojoną limonką.

Ryba na parze z imbirem, dymką i kolendrą. Sposób podania

Danie doskonale będzie komponować się z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko. Aby go przygotować, pod koniec gotowania, dodaj do osolonej wody odrobinę oliwy z oliwek. Gdy ryż już się ugotuje, opłucz go w letniej wodzie.

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >