Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak siać i z czym podawać wielkanocną rzeżuchę?
Adam Moskal
Adam Moskal 12.03.2021 01:00

Jak siać i z czym podawać wielkanocną rzeżuchę?

Rzeżucha na Wielkanoc
larry mcguirk, Getty Images Pro

Rzeżucha jest wspaniałym źródłem wielu witamin i minerałów, a każdy, kto choć raz spróbował jej na kanapce, doskonale zna jej walory smakowe. W czasie Wielkanocy najczęściej stanowi element wystroju stołu - jej zielony kolor symbolizuje życie i odrodzenie. 

Niestety, choć roślina ta rośnie w zaskakująco szybkim tempie, ciągle musimy się pospieszyć, jeśli chcemy zdążyć z nią do Wielkanocy. Dolną granicą jest 5-6 dni do świąt, inaczej kiełki nie osiągną wystarczającej dojrzałości, przez co nie będą wyglądały zbyt ładnie.

Rzeżucha - jak siać?

Metoda siania rzeżuchy jest banalnie prosta, dlatego często w pierwszych klasach szkoły podstawowej dzieci dostają zadanie wyhodowania jej od podstaw w klasie. Nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu - wystarczy odrobina cierpliwości i sumiennego podlewania.

Gdy kupisz nasiona, które w okresie przed Wielkanocą są do zdobycia w praktycznie każdym sklepie, przygotuj odpowiednie podłoże. Świetnie sprawdza się w tym celu zwykła wata kosmetyczna lub lignina. Obie chłoną dużo wody i stanowią doskonały fundament dla delikatnych korzeni rzeżuchy.

Gdy umieścisz watę w talerzyku, równomiernie rozsyp na niej ziarenka. Nie przesadź jednak z ich ilością, ponieważ przykryte nasionka mogą nie wykiełkować. Teraz wystarczy obficie spryskać całość wodą i odstawić w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Pamiętaj, aby wata była zawsze mokra, ponieważ rzeżucha jest wrażliwa na brak wody. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy jak Anna Lewandowska gotowała dla swojego męża w przeszłości. W tym tekście z kolei zdradzamy sposoby na zrobienie krokietów tak, aby te nie pękały.

Po 5-6 dniach talerzyk zapełni się zielonymi roślinkami, które są gotowe do ścięcia. Rzeżuchę należy zjeść w jak najkrótszym czasie, ponieważ po ścięciu wytrzyma jedynie kilkanaście godzin w lodówce.

Źródło: yodaswaj, Getty Images

Co można przygotować z rzeżuchy?

Klasyką są już kanapki - na swoja ulubioną kanapkę rozsyp garść rzeżuchy. Jej lekko ostry i czosnkowy smak wspaniale współgra z wędlinami, jajkami, serem czy zwykłym białym twarogiem. Dobrym pomysłem jest również dodanie jej do sałatki czy ziemniaków zamiast koperku. 

Niecodziennym daniem może być zupa krem z rzeżuchy. Gotuje się ją na bulionie warzywnym, dodaje ziemniaki, śmietanę, jajka oraz rzeżuchę i miksuje blenderem na gładką masę. Aby nadać potrawie kontrastu, podaj ją z grzankami czosnkowymi. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki.pl; zielonyogrodek.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia