Wystarczą rzodkiewki i 2 dodatki. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji
Surówka z rzodkiewki jest tak łatwa do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Jej smak, choć oparty tylko na kilku składnikach, trafi nie tylko do smakoszy warzyw. Zasmakuje też amatorom mięsnych dań. Surówka pełna witamin będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu.
Rzodkiewka pełna witamin
Rzodkiewka jest prawdziwą bombą pełną witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, B6 i kwas foliowy. Do tego mangan, potas i wapń. To chrupkie warzywo o intensywnym kolorze posiada w sobie dużo błonnika i bardzo mało kalorii.
Jedzenie rzodkiewki wychodzi nam na zdrowie. Wszystko dlatego, że błonnik kontroluje poziom cukru we krwi, wpływa na obniżenie cholesterolu i utratę wagi. Do tego rzodkiewka syci na długo i słynie z charakterystycznego smaku. Jest doskonałym składnikiem surówek.
Zakupy w Biedronce zrobisz nawet w niedzielę. Uruchamiają specjalną funkcjęJak przygotować prostą surówkę z rzodkiewki?
Składniki:
- 3 duże pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Rzodkiewkę kroimy w słupki. Szczypiorek siekamy. Warzywa przekładamy do miski, do której dodajemy jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszany. Surówka jest już gotowa.
Rzodkiewka podkręci smak obiadu
Surówkę z rzodkiewki z dodatkiem szczypiorku oraz jogurtu naturalnego, przygotowuje się w zaledwie kilka minut. Ostry smak rzodkiewki i intensywny szczypiorku sprawią, że nawet najprostsze danie obiadowe z tą surówką, nabierze charakteru. Surówka powstaje na bazie jogurtu naturalnego i jest dzięki temu niskokaloryczna.
Ta prosta i pyszna surówka będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych, ale też placków czy pierogów ruskich. Możemy ją dodawać do potraw z grilla. Ta lekka sałatka doskonale pasuje do wiosennych posiłków dla całej rodziny. Pisaliśmy o innych surówkach z rzodkiewki. Proponowaliśmy też przepis na chłodnik z rzodkiewką.
Źródło: YouTube/@obzarciuch