Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wyrzucasz liście rzodkiewki? Wiele tracisz, są cenniejsze niż myślisz

Wyrzucasz liście rzodkiewki? Wiele tracisz, są cenniejsze niż myślisz

Rzodkiewka na targu
canva/jmillard37

Liście rzodkiewki nie powinny trafiać do kosza. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, a można je wykorzystać na kilka prostych sposobów. Spróbujecie koniecznie — unikniecie marnowania żywności i odkryjecie nowe smaki.
 

Jak wykorzystać liście rzodkiewki?

Bogata m.in. w witaminę C. fosfor, żelazo i wapń zielona część warzywa powinna być przez nas spożywana. Związki, które wraz z nią sobie dostarczymy, wpłyną na unormowanie ciśnienia krwi, poprawią naszą odporność i ułatwią trawienie.

Jak włączyć liście rzodkiewki do diety? Jędrne i zielone listki warto wrzucać do sałatek i koktajli owocowo-warzywnych. Nadadzą im przyjemnej pikanterii. Można też położyć je na kanapce albo przygotować znakomite pesto.

Polacy ruszyli do lasów z koszykami. Uwielbiane grzyby znajdziesz już w kwietniu

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Smakowity sos z wyrzucanej części warzywa przygotowuje się niemalże ekspresowo. Wymaga jedynie kilku produktów, które dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Tej wiosny trzeba spróbować.

Składniki:

  • liście rzodkiewki z 1 pęczka
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 175 g nasion słonecznika
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • pół cytryny
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie pesto z liści rzodkiewki jest bardzo proste

Zaczynamy od zrumienienia ziarna słonecznika na patelni. Potrwa to około 5-7 minut. W tym czasie liście rzodkiewki dokładnie myjemy i otrząsamy z wody. Przenosimy je do pojemnika blendera.

Dodajemy sól, nieco pieprzu, rozdrobniony czosnek, oliwę z oliwek oraz przestudzonego słonecznika z patelni. Dokładnie miksujemy składniki, aż do uzyskania konsystencji pasty. Wlewamy sok z cytryny i sprawdzamy smak. W razie potrzeby dodajemy przyprawy np. oregano lub trawę cytrynową.

Jak podać pesto z rzodkiewki?

Smakowity sos będzie idealny do makaronu. Wymieszajcie go tylko wcześniej z odrobiną śmietanki. Pesto z liści rzodkiewki można też zaserwować ze słupkami warzywnymi czy posmarować nim pieczywo.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z udziałem rzodkiewki. Szczególnie polecamy wersję pieczoną z czosnkiem — jest chrupiąca i niesamowicie aromatyczna. Wypróbujecie też znakomity chłodnik ogórkowy z jej dodatkiem — skusi nawet wybrednych.

Liście rzodkiewki warto zużyć.png
canva/Stieglitz
Tagi: Kuchnia Dieta Sos