Są w sprzedaży wszędzie, a Polacy je pomijają. Te owoce chronią serce i dbają o układ trawienny
Codziennie w sklepie mijamy półki z tym owocami. Przeważnie zamknięte w słoiczkach, nie zwracają na siebie uwagi. Jednak warto po nie sięgnąć i włączyć do diety. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Oliwki jadamy zbyt rzadko
Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa warto włączyć do naszej diety. Jednym udaje się to lepiej, a innym gorzej. W sklepach nie brakuje nawet najbardziej egzotycznych owoców. Jednak podczas zakupów zwykle nie zwracamy uwagi na owoce, które rosną w rejonie Morze Śródziemnego.
Duże plantacje znajdują się też w Stanach Zjednoczonych, Afryce i Azji. Te owoce to oliwki, które z łatwością można kupić w polskich sklepach. Zajada się nimi cały czas, ale Polacy sięgają po nie rzadko. Oliwki nie są jadalne w surowej formie. Wymagają przetworzenia i dopiero wtedy są używane w kuchni.
Babcia zawsze robiła na zimę cały zapas. Mikstura rozgrzewa i pomaga w walce z infekcjamiOliwki pełne kolorów i zdrowia
Oliwki dostępne są w kolorze czerwonym, czarnym i zielonym. Ich kolor zależy od stopnia dojrzałości w momencie zebrania. Zwykle te owoce sprzedawane są w słoiczkach w zalewie. Jednak świeże owoce uważane są za najzdrowsze. Zawierają oleuropeinę, która surowym oliwkom nadaje gorycz.
Owoce wykazują też działanie przeciwnowotworowe. Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Są bardzo ważne w profilaktyce raka piersi. Oliwki zawierają kwas ursolowy i oleanowy, który blokuje namnażanie komórek chorobotwórczych. Te owoce pełne są też jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiegają cukrzycy, udarom i chorobom przewlekłym.
Jedz 7 oliwek dziennie
Warto korzystać z oliwy z oliwek. Ma ona doskonały wpływ na serce i układ trawienny. Jedzenie oliwek pomaga zahamować apetyt na słodycze. Owoce te regenerują też wątrobę. Jakie oliwki warto wybrać? Czarne oliwki są najbardziej dojrzałe. Zbierane są pół roku po zielonych.
Czarne oliwki mają dość delikatny smak, natomiast te zielone, są bardziej gorzkie. Dziennie wystarczy zjeść 7 oliwek, by korzystnie wpłynęły one na nasz organizm. Warto dodać je do sałatek lub jeść bez dodatków. Smakują też z serami i szynką, także ze świeżymi owocami. Pisaliśmy o tym, jak przygotować schab gotowany na obiad. Polecaliśmy przepis na kolację z ciasta francuskiego z pysznymi dodatkami.
Źródło: pysznosci.pl