Sajgonki z kurczakiem, kapustą i świeżymi ziołami
Papier ryżowy wykorzystywany do sajgonek to wyjątkowo delikatny materiał. Wymaga krótkiego moczenia w wodzie, aby zyskać odpowiednią elastyczność. Staje się wtedy również przezroczysty, więc możemy zobaczyć, co znajduje się w naszej przekąsce.
Sajgonki można podawać usmażone, stają się wtedy złociste i chrupiące, ale świetnie smakują również na zimno. My proponujemy ten pierwszy sposób.
Sajgonki z kurczakiem - składniki:
300 g młodej kapusty
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
350 g filetów z kurczaka
po 1 szklance: mięty, kolendry, bazylii
około 20 płatków papieru ryżowego
olej roślinny
sól morska, czarny pieprz.
Sajgonki z kurczakiem: przygotowanie
Wszystkie składniki warto przygotować sobie zawczasu. Dlatego przed zajęciem się sajgonkami filet z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy lub gotujemy go na parze. Gdy mięso ostygnie, siekamy je lub rozrywamy, by uzyskać tzw. pulled chicken. Młodą kapustę siekamy, usuwając kaczan z liści. Siekamy też wszystkie zioła.
Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy kapustę, sól oraz sosy (ostrygowy i sojowy). Dusimy przez około 6 minut, aż kapusta zmięknie. Dodajemy kurczaka, wszystkie zioła i doprawiamy czarnym pieprzem. Mieszamy dokładnie.
W dużym płaskim naczyniu z wodą moczymy każdą sztukę papieru ryżowego. Wystarczy kilka sekund, aby papier zmiękł i nadawał się do formowania sajgonek.
Nakładamy na środek każdego płatka papieru ryżowego po 1 łyżce nadzienia. Składamy najpierw krawędź dolną do środka, potem boki, a następnie zwijamy ciasno sajgonkę od dołu do góry.
Smażymy sajgonki na średnim ogniu, na odrobinie oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
Smażymy na odrobinie oleju, partiami, po około 3 minuty z każdej strony aż będą ładnie zrumienione i chrupiące.
Sajgonki z kurczakiem: porady
Sajgonki z kurczakiem, kapustą i świeżymi ziołami podajemy z dodatkiem ulubionego sosu do maczania. Może to być każdy rodzaj sosu chili, może to być jasny sos sojowy lub sos ze świeżą kolendrą.