Smakosze.pl
Sajgonki z kurczakiem, kapustą i świeżymi ziołami

pixabay.com

Sajgonki z kurczakiem, kapustą i świeżymi ziołami

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Sajgonki to klasyczna, bardzo lekka przekąska, w której można zamknąć całą masę egzotycznych smaków. Tym razem pakujemy do nich kurczaka, kapustę i aż trzy aromatyczne rodzaje świeżych ziół.

Papier ryżowy wykorzystywany do sajgonek to wyjątkowo delikatny materiał. Wymaga krótkiego moczenia w wodzie, aby zyskać odpowiednią elastyczność. Staje się wtedy również przezroczysty, więc możemy zobaczyć, co znajduje się w naszej przekąsce. 

Sajgonki można podawać usmażone, stają się wtedy złociste i chrupiące, ale świetnie smakują również na zimno. My proponujemy ten pierwszy sposób.

Sajgonki z kurczakiem - składniki:

  • 300 g młodej kapusty

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 350 g filetów z kurczaka

  • po 1 szklance: mięty, kolendry, bazylii

  • około 20 płatków papieru ryżowego

  • olej roślinny

  • sól morska, czarny pieprz.

Sajgonki z kurczakiem: przygotowanie

Wszystkie składniki warto przygotować sobie zawczasu. Dlatego przed zajęciem się sajgonkami filet z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy lub gotujemy go na parze. Gdy mięso ostygnie, siekamy je lub rozrywamy, by uzyskać tzw. pulled chicken. Młodą kapustę siekamy, usuwając kaczan z liści. Siekamy też wszystkie zioła.

Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy kapustę, sól oraz sosy (ostrygowy i sojowy). Dusimy przez około 6 minut, aż kapusta zmięknie. Dodajemy kurczaka, wszystkie zioła i doprawiamy czarnym pieprzem. Mieszamy dokładnie.

W dużym płaskim naczyniu z wodą moczymy każdą sztukę papieru ryżowego. Wystarczy kilka sekund, aby papier zmiękł i nadawał się do formowania sajgonek.

Nakładamy na środek każdego płatka papieru ryżowego po 1 łyżce nadzienia. Składamy najpierw krawędź dolną do środka, potem boki, a następnie zwijamy ciasno sajgonkę od dołu do góry.

Smażymy sajgonki na średnim ogniu, na odrobinie oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące. 

Smażymy na odrobinie oleju, partiami, po około 3 minuty z każdej strony aż będą ładnie zrumienione i chrupiące.

Sajgonki z kurczakiem: porady

Sajgonki z kurczakiem, kapustą i świeżymi ziołami podajemy z dodatkiem ulubionego sosu do maczania. Może to być każdy rodzaj sosu chili, może to być jasny sos sojowy lub sos ze świeżą kolendrą.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >