Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale SzkolaGotowania

Nowa odsłona sałatki jarzynowej

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa należy do klasyki kuchni. Proste, tanie i sycące danie często gości na naszych stołach z okazji przeróżnych świąt i imienin. W sieci możemy znaleźć zupełnie nową wersję tej kultowej potrawy. Gotowane warzywa zastąpimy pieczonymi.

Sałatka jarzynowa ma swoich fanów w całej Polsce. Pożywne danie zyskało swoją popularność w czasach PRL-u, dlatego dla wielu z nas jest ono smakiem dzieciństwa lub wczesnej młodości. Kojarzy się ze świętami lub rodzinnymi uroczystościami.

Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj polecamy Wam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy. Z pewnością przypadnie ona do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom!

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami

Nowa wersja sałatki jarzynowej oparta jest nie na gotowanych, ale na pieczonych warzywach korzeniowych. Są one o wiele bardziej wyraziste w smaku i mają nieco bardziej intensywny aromat od tych ugotowanych.

Poniżej podajemy przepis na to pyszne i proste danie, które z pewnością zagości w Waszym menu. Kto wie, może podacie je z okazji nadchodzących świąt wielkanocnych?

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1/2 selera

  • 1 por

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 kwaśne jabłko

  • 4 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżeczki ostrej musztardy

  • majonez

Sposób wykonania:

Umyte i osuszone warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, seler) włóż na blachę wyłożoną pergaminem lub folią i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W tym czasie ugotuj jajka na twardo, a ogórki kiszone  pokrój w drobną kostkę i wyciśnij z nadmiaru soku.

Gdy warzywa zmiękną i wystudzą się, obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z jajkami oraz cebulą. 

Wymieszaj ze sobą upieczone warzywa, ogórki kiszone, jajka oraz cebulę, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Przygotuj sos: połącz ze sobą 2 łyżeczki ostrej musztardy z 1 łyżką majonezu. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami sałatki. Smacznego!

Interesujący przepis na sałatkę jarzynową znajdziesz również na kanale SzkolaGotowania na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: basiawkuchni.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >