Nowa odsłona sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa ma swoich fanów w całej Polsce. Pożywne danie zyskało swoją popularność w czasach PRL-u, dlatego dla wielu z nas jest ono smakiem dzieciństwa lub wczesnej młodości. Kojarzy się ze świętami lub rodzinnymi uroczystościami.
Jakiś czas temu podawaliśmy tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową (znajdziecie go tutaj). Dzisiaj polecamy Wam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy. Z pewnością przypadnie ona do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom!
Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami
Nowa wersja sałatki jarzynowej oparta jest nie na gotowanych, ale na pieczonych warzywach korzeniowych. Są one o wiele bardziej wyraziste w smaku i mają nieco bardziej intensywny aromat od tych ugotowanych.
Poniżej podajemy przepis na to pyszne i proste danie, które z pewnością zagości w Waszym menu. Kto wie, może podacie je z okazji nadchodzących świąt wielkanocnych?
Składniki:
5 ziemniaków
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
1/2 selera
1 por
4 ogórki kiszone
1 kwaśne jabłko
4 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki ostrej musztardy
majonez
Sposób wykonania:
Umyte i osuszone warzywa korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, seler) włóż na blachę wyłożoną pergaminem lub folią i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie ugotuj jajka na twardo, a ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i wyciśnij z nadmiaru soku.
Gdy warzywa zmiękną i wystudzą się, obierz je ze skórki i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z jajkami oraz cebulą.
Wymieszaj ze sobą upieczone warzywa, ogórki kiszone, jajka oraz cebulę, a następnie dopraw je solą i pieprzem. Przygotuj sos: połącz ze sobą 2 łyżeczki ostrej musztardy z 1 łyżką majonezu. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami sałatki. Smacznego!
Interesujący przepis na sałatkę jarzynową znajdziesz również na kanale SzkolaGotowania na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: basiawkuchni.blogspot.com
undefinedundefined