Sałatka z cukinią, fetą i pomidorami
Bazowy przepis, bez kuchennych szaleństw
Zawsze warto poznać podstawową wersję danego dania. Później można dowolnie modyfikować taki przepis pod swoje upodobania.
SKŁADNIKI
250 g cukinii
oliwa, sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
mix sałat z rukola
2 pomidory malinowe
1/4 cebuli
100 g sera feta
winegret:
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Umyj cukinię i obetnij jej końce. Pokrój ją w plasterki lub słupki. Obtocz w oliwie z oliwek i połóż na grill lub na patelnię grillową. Możesz też na spokojnie usmażyć ją na zwykłej patelni. Pod koniec smażenia dopraw ją solą oraz pieprzem. Wymieszaj przetarty czosnek z oregano i połóż na cukinię. Wyłóż sałatę na półmisek i dodaj pokrojony pomidor (możesz go wcześniej sparzyć i obrać, ale nie jest to konieczne). Poszatkuj cebulę w pióra i posyp po sałacie. Dodaj cukinię i posyp pokrojoną w kostkę fetą. Przygotuj winegret. Do małego słoiczka dodaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz. Zakręć słoik i energicznie potrząsaj.
Sałatka z feta, cukinią i pomidorami z dodatkiem świeżej bazylii
Świeżości tej sałatce z pewnością doda świeża bazylia. Sprawdź ten lekki przepis na przepyszną i lekką sałatkę.
SKŁADNIKI
1 młoda cukinia (około 250 – 300 g)
olej
4 pomidory śliwkowe
120 g sera typu feta
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Cukinię opłucz i osusz. Pokrój w plasterki o grubości maksymalnie 2 mm. Posmaruj krążki oliwą z oliwek i opiecz na grillowanej patelni. Sprawdzaj co jakiś czas, czy cukinia mięknie. Odłóż do ostudzenia. Pomidory umyj i pokrój według uznania – w ćwiartki, kostkę. Przełóż warzywa do miski i posyp rozkruszoną fetą. Opłucz bazylię i palcami rozdziel na kawałki. Ważne - nie używaj noża, niech listki bazylii będą nieregularne. Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez prążkę, wymieszaj z oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
Jeszcze więcej zdrowia w sałatce
Dzięki temu, że sałatka z fetą, cukinią i pomidorami jest bardzo prosta, aż chce się do niej dodać klika dodatkowych składników. Naszym zdaniem brakuje w niej nieco chrupkości. Można to osiągnąć dzięki dodaniu ziaren, takich jak słonecznik, pestki dyni czy siemię lnianie.
SKŁADNIKI
250 g cukinii
opakowanie mixu sałat
150 g sera feta
20 sztuk pomidorów koktajlowych
20 g słonecznika
10 g pestek dyni
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżki miodu
20 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Na suchej patelni upraż słonecznik i dynię. Umyj cukinię i obetnij jej końce. Pokrój ją w plastry lub słupki – tak, jak lubisz. Wymieszaj oliwę z oliwek z miodem oraz sokiem z cytryny. Odstaw, aby smaki przegryzły się. Pokrojoną cukinię zgriluj na patelni grillowej. Pod koniec posyp ją solą oraz pieprzem. Na półmisek wysyp mix sałat i dodaj do niego pokrojone na pół lub w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Przełóż ostudzoną cukinię na sałatę, dodaj pokrojoną w kostkę fetę oraz uprażone nasiona słonecznika i dyni. Polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem.
Kolorowa sałatka z cukinii
Kto powiedział, że do tego przepisu można użyć tylko jedne rodzaj cukinii? Niech sałatka atakuje kolorami i smakami.
SKŁADNIKI
1 żółta cukinia
1 ciemnozielona cukinia
2 duże pomidory malinowe
5 łyżek oliwy z oliwek
200 g sera feta
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu i soli
PRZYGOTOWANIE
Cukinię umyj i osusz. Następnie pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i na niej usmaż cukinie. Możesz je posypać np. słodką papryką. Smaż, aż cukinia będzie miękka. Po tym czasie odstaw warzywa do ostudzenia. Umyj pomidory i pokrój w pióra. Przełóż wszystko do półmiska i wymieszaj. Posyp wszystko pokrojoną w kostkę fetą. Skrop całą sałatkę oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku przyprawami.
Taka sałatka jest świetna jako dodatek do głównych dań, ale też jako przekąska w ciągu dnia. Zachwyci każdego, kto uwielbia lekkie, ale sycące dania.