Sałatka z cukinią, fetą i pomidorami
pixabay.com

Sałatka z cukinią, fetą i pomidorami

Sałatka na grilla, do obiadu, a nawet jako lekka kolacja. Zahaczająca o typową sałatkę grecką. Brak w niej jednak oliwek, ale jest za to pyszna i bardzo zdrowa cukinia. Sprawdzone przepisy na kilka wersji tej niezwykle prostej sałatką z cukinia, fetą i pomidorami. Smacznego!

Bazowy przepis, bez kuchennych szaleństw

Zawsze warto poznać podstawową wersję danego dania. Później można dowolnie modyfikować taki przepis pod swoje upodobania.

SKŁADNIKI

  • 250 g cukinii
  • oliwa, sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mix sałat z rukola
  • 2 pomidory malinowe
  • 1/4 cebuli
  • 100 g sera feta

winegret:

  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Umyj cukinię i obetnij jej końce. Pokrój ją w plasterki lub słupki. Obtocz w oliwie z oliwek i połóż na grill lub na patelnię grillową. Możesz też na spokojnie usmażyć ją na zwykłej patelni. Pod koniec smażenia dopraw ją solą oraz pieprzem. Wymieszaj przetarty czosnek z oregano i połóż na cukinię. Wyłóż sałatę na półmisek i dodaj pokrojony pomidor (możesz go wcześniej sparzyć i obrać, ale nie jest to konieczne). Poszatkuj cebulę w pióra i posyp po sałacie. Dodaj cukinię i posyp pokrojoną w kostkę fetą. Przygotuj winegret. Do małego słoiczka dodaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz. Zakręć słoik i energicznie potrząsaj.

Sałatka z feta, cukinią i pomidorami z dodatkiem świeżej bazylii

Świeżości tej sałatce z pewnością doda świeża bazylia. Sprawdź ten lekki przepis na przepyszną i lekką sałatkę.

SKŁADNIKI

  • 1 młoda cukinia (około 250 – 300 g)
  • olej
  • 4 pomidory śliwkowe
  • 120 g sera typu feta
  • garść świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Cukinię opłucz i osusz. Pokrój w plasterki o grubości maksymalnie 2 mm. Posmaruj krążki oliwą z oliwek i opiecz na grillowanej patelni. Sprawdzaj co jakiś czas, czy cukinia mięknie. Odłóż do ostudzenia. Pomidory umyj i pokrój według uznania – w ćwiartki, kostkę. Przełóż warzywa do miski i posyp rozkruszoną fetą. Opłucz bazylię i palcami rozdziel na kawałki. Ważne - nie używaj noża, niech listki bazylii będą nieregularne. Przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez prążkę, wymieszaj z oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

Jeszcze więcej zdrowia w sałatce

Dzięki temu, że sałatka z fetą, cukinią i pomidorami jest bardzo prosta, aż chce się do niej dodać klika dodatkowych składników. Naszym zdaniem brakuje w niej nieco chrupkości. Można to osiągnąć dzięki dodaniu ziaren, takich jak słonecznik, pestki dyni czy siemię lnianie.

SKŁADNIKI

  • 250 g cukinii
  • opakowanie mixu sałat
  • 150 g sera feta
  • 20 sztuk pomidorów koktajlowych
  • 20 g słonecznika
  • 10 g pestek dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżki miodu
  • 20 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Na suchej patelni upraż słonecznik i dynię. Umyj cukinię i obetnij jej końce. Pokrój ją w plastry lub słupki – tak, jak lubisz. Wymieszaj oliwę z oliwek z miodem oraz sokiem z cytryny. Odstaw, aby smaki przegryzły się. Pokrojoną cukinię zgriluj na patelni grillowej. Pod koniec posyp ją solą oraz pieprzem. Na półmisek wysyp mix sałat i dodaj do niego pokrojone na pół lub w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Przełóż ostudzoną cukinię na sałatę, dodaj pokrojoną w kostkę fetę oraz uprażone nasiona słonecznika i dyni. Polej wszystko wcześniej przygotowanym sosem.

Kolorowa sałatka z cukinii

Kto powiedział, że do tego przepisu można użyć tylko jedne rodzaj cukinii? Niech sałatka atakuje kolorami i smakami.

SKŁADNIKI

  • 1 żółta cukinia
  • 1 ciemnozielona cukinia
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu i soli

PRZYGOTOWANIE

Cukinię umyj i osusz. Następnie pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i na niej usmaż cukinie. Możesz je posypać np. słodką papryką. Smaż, aż cukinia będzie miękka. Po tym czasie odstaw warzywa do ostudzenia. Umyj pomidory i pokrój w pióra. Przełóż wszystko do półmiska i wymieszaj. Posyp wszystko pokrojoną w kostkę fetą. Skrop całą sałatkę oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dopraw do smaku przyprawami.

Taka sałatka jest świetna jako dodatek do głównych dań, ale też jako przekąska w ciągu dnia. Zachwyci każdego, kto uwielbia lekkie, ale sycące dania.

Następny artykuł