Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
pixabay.com

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami, polana aromatycznym sosem winegret, jest świetną opcją zarówno na spotkanie ze znajomymi i kolację we dwoje.

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami, polana aromatycznym sosem winegret, jest świetną i lekką opcją zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i kolację we dwoje. Sprawdź, jak przygotować oryginalną, ale bardzo prostą sałatkę, która posmakuje wszystkim.

Orzechy włoskie. Dlaczego nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie?

Orzechy włoskie są źródłem nienasyconych tłuszczy omega-3, które niezbędne są dla naszego organizmu. Wspierają pracę serca oraz mózgu, optymalizują bowiem poziom cholesterolu we krwi, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Orzechy włoskie bogate są również w witaminy z grupy B oraz magnez i fosfor, witaminę A.

Dieta bogata w orzechy włoskie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, minimalizuje ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi. Ponadto wzmacnia układ nerwowy, odpornościowy, poprawia koncentrację, wygląd włosów, skóry i paznokci. Orzechy zawierają także kwas foliowy, które wykorzystywany jest między innymi w leczeniu chorób stawów oraz stanów zapalnych.

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi

Aby przygotować sałatkę dla dwóch osób, potrzebujesz:
- mix sałat ze szpinakiem,
- 2 gruszki,
- czerwoną cebulę,
- 150g koziego sera,
- 50g orzechów włoskich,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz, sól,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy francuskiej,
- łyżeczka miodu.

Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Gruszki i cebulę pokrój i dodaj do sałaty, następnie dodaj pokrojony w kostkę kozi ser oraz obrane orzechy. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na dwa talerze.

Następnie przygotuj sos:
Do małego słoiczka dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, miód, pieprz i sól. Zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy, do uzyskania aksamitnego sosu. Polej nim każdą porcję sałatki.

Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi. Propozycja podania

Sałatka smakuje rewelacyjnie w towarzystwie bagietki czosnkowej, podanej na ciepło.

Aby przygotować pieczywo, potrzebujesz:

  • bagietkę,
  • kilka ząbków czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • masło

Bagietkę pokrój w kromeczki o grubości 1 cm. Każdą kromkę posmaruj masłem, oprósz drobno posiekanym czosnkiem oraz ziołami.

Pieczywo połóż na blachę z papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 10 minut.

Smacznego!

Następny artykuł