Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami, polana aromatycznym sosem winegret, jest świetną i lekką opcją zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i kolację we dwoje. Sprawdź, jak przygotować oryginalną, ale bardzo prostą sałatkę, która posmakuje wszystkim.
Orzechy włoskie. Dlaczego nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie?
Orzechy włoskie są źródłem nienasyconych tłuszczy omega-3, które niezbędne są dla naszego organizmu. Wspierają pracę serca oraz mózgu, optymalizują bowiem poziom cholesterolu we krwi, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Orzechy włoskie bogate są również w witaminy z grupy B oraz magnez i fosfor, witaminę A.
Dieta bogata w orzechy włoskie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, minimalizuje ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi. Ponadto wzmacnia układ nerwowy, odpornościowy, poprawia koncentrację, wygląd włosów, skóry i paznokci. Orzechy zawierają także kwas foliowy, które wykorzystywany jest między innymi w leczeniu chorób stawów oraz stanów zapalnych.
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
Aby przygotować sałatkę dla dwóch osób, potrzebujesz:- mix sałat ze szpinakiem,- 2 gruszki,- czerwoną cebulę,- 150g koziego sera,- 50g orzechów włoskich,- 4 łyżki oliwy z oliwek,- pieprz, sól,- łyżka soku z cytryny,- łyżeczka musztardy francuskiej,- łyżeczka miodu.
Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Gruszki i cebulę pokrój i dodaj do sałaty, następnie dodaj pokrojony w kostkę kozi ser oraz obrane orzechy. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na dwa talerze.
Następnie przygotuj sos:Do małego słoiczka dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, miód, pieprz i sól. Zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy, do uzyskania aksamitnego sosu. Polej nim każdą porcję sałatki.
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi. Propozycja podania
Sałatka smakuje rewelacyjnie w towarzystwie bagietki czosnkowej, podanej na ciepło.
Aby przygotować pieczywo, potrzebujesz:
bagietkę,
kilka ząbków czosnku,
zioła prowansalskie,
masło
Bagietkę pokrój w kromeczki o grubości 1 cm. Każdą kromkę posmaruj masłem, oprósz drobno posiekanym czosnkiem oraz ziołami.
Pieczywo połóż na blachę z papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 10 minut.
Smacznego!
undefined