Smakosze.pl
Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi

pixabay.com

Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Sałatki to bardzo popularne przystawki, które lubimy jeść zarówno na co dzień, jak i przy różnych okazjach. Wśród nas z pewnością znajdzie się wielu zwolenników klasycznych sałatek z warzywami, jajkami i majonezem, jednak czasami mamy ochotę na nieco lżejszą i wykwintniejszą wersję sałatki. Nie musimy się jednak martwić, ponieważ dzisiejszy przepis – sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi – składa się jedynie z kilku składników. Nie jest również czasochłonna w wykonaniu, dlatego doskonale sprawdzi się jako szybka do przyrządzenia opcja, kiedy przyjaciele wpadną do nas z nieoczekiwaną wizytą.

Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi.

Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami może mieć najróżniejsze wersje. Dotyczy to zarówno składników głównych, jak i dodatków, które wchodzą w skład sosu. Co ważne, możemy również dowolnie zamieniać rodzaje orzechów. Jeżeli nie mamy akurat orzechów włoskich albo jesteśmy na nie uczuleni, możemy zastąpić je np. migdałami.

Składniki:

  • 250 gramów winogron (zielonych lub czerwonych)

  • 100 gramów rukoli

  • 10 plastrów szynki suszonej

  • 100 gramów sera camembert

  • ½ szklanki orzechów włoskich

  • ¼ szklanki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

  • przyprawy: sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Przygotowanie sałatki z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi zaczynamy od dokładnego wymycia wszystkich warzyw i owoców. Rukolę płuczemy na sitku i pozostawiamy na ścierce, aby dobrze się osuszyła. Winogrona również myjemy. Możemy od razu oddzielić je od gałązek.

Suszoną szynkę, np. parmeńską, kroimy w mniejsze kawałki. Mogą to być zarówno paski, jak i np. kwadraty.

Camembert również kroimy. W przypadku sera zdecydowanie najlepiej sprawdzi się drobna kostka.

Następnie przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą sok z cytryny, miód oraz oliwę. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

Ostatnim krokiem, który musimy zrobić przed połączeniem wszystkich składników sałatki, jest przyprażenie orzechów włoskich. Możemy przed prażeniem posiekać je na niewielkie kawałki. Posiekane orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu, w którym zaczną się rumienić. Pilnujmy, aby się nie przypaliły.

Do miski wsypujemy rukolę. Następnie umieszczamy w naczyniu również szynkę i camembert. Całość posypujemy pociętymi na połówki winogronami oraz orzechami włoskimi.

Sałatkę polewamy sosem.

Możemy delikatnie przemieszać ją przed podaniem.

Sałatkę z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi możemy podać zarówno solo, jak i z przypieczoną bagietką.

undefined

Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi oraz z pomidorami koktajlowymi i granatem.

Składniki:

  • 250 gramów winogron (zielonych lub czerwonych)

  • 1 granat

  • 150 gramów roszponki

  • 200 gramów pomidorów koktajlowych

  • 10 plastrów szynki suszonej

  • ½ szklanki orzechów włoskich

  • ¼ szklanki soku z cytryny

  • 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek

  • 3 łyżeczki miodu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • przyprawy: sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Przyrządzenie sałatki zaczynamy od przygotowania warzyw i owoców. Roszponkę dokładnie płuczemy na sitku i odkładamy na ścierkę, aby wyschła. Myjemy również pomidory koktajlowe i winogrona. Te ostatnie oddzielamy od gałązek. Granat rozcinamy i wyłuskujemy z niego pestki.

Pomidory z winogrona kroimy na połówki.

Suszoną szynkę, np. parmeńską, kroimy w podłużne plastry lub w kwadraty.

Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki i podprażamy na patelni. Pamiętajmy, aby wrzucić orzechy na suchą patelnię. Ich podprażenie powinno zająć około 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy je z ognia.

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możemy przystąpić do przygotowania sosu. Mieszamy w tym celu ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód oraz musztardę. Składniki powinny stworzyć nam jednolity, gładki, lekko lejący sos. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.

Na dnie miski umieszczamy roszponkę. Następnie dorzucamy pokrojoną szynkę, pomidory, granat i winogrona. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

Sałatkę posypujemy przyprażonymi orzechami włoskimi. Polewamy ją także sosem. Znowu lekko mieszamy. Warto jednak zachować warstwowość sałatki.

Podajemy solo lub z bagietką (może być przypieczona).

Smacznego!

Kopeć Dorota

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >