Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi
Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi.
Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami może mieć najróżniejsze wersje. Dotyczy to zarówno składników głównych, jak i dodatków, które wchodzą w skład sosu. Co ważne, możemy również dowolnie zamieniać rodzaje orzechów. Jeżeli nie mamy akurat orzechów włoskich albo jesteśmy na nie uczuleni, możemy zastąpić je np. migdałami.
Składniki:
250 gramów winogron (zielonych lub czerwonych)
100 gramów rukoli
10 plastrów szynki suszonej
100 gramów sera camembert
½ szklanki orzechów włoskich
¼ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi zaczynamy od dokładnego wymycia wszystkich warzyw i owoców. Rukolę płuczemy na sitku i pozostawiamy na ścierce, aby dobrze się osuszyła. Winogrona również myjemy. Możemy od razu oddzielić je od gałązek.
Suszoną szynkę, np. parmeńską, kroimy w mniejsze kawałki. Mogą to być zarówno paski, jak i np. kwadraty.
Camembert również kroimy. W przypadku sera zdecydowanie najlepiej sprawdzi się drobna kostka.
Następnie przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą sok z cytryny, miód oraz oliwę. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Ostatnim krokiem, który musimy zrobić przed połączeniem wszystkich składników sałatki, jest przyprażenie orzechów włoskich. Możemy przed prażeniem posiekać je na niewielkie kawałki. Posiekane orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu, w którym zaczną się rumienić. Pilnujmy, aby się nie przypaliły.
Do miski wsypujemy rukolę. Następnie umieszczamy w naczyniu również szynkę i camembert. Całość posypujemy pociętymi na połówki winogronami oraz orzechami włoskimi.
Sałatkę polewamy sosem.
Możemy delikatnie przemieszać ją przed podaniem.
Sałatkę z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi możemy podać zarówno solo, jak i z przypieczoną bagietką.
undefined
Sałatka z winogronami, suszoną szynką i orzechami włoskimi oraz z pomidorami koktajlowymi i granatem.
Składniki:
250 gramów winogron (zielonych lub czerwonych)
1 granat
150 gramów roszponki
200 gramów pomidorów koktajlowych
10 plastrów szynki suszonej
½ szklanki orzechów włoskich
¼ szklanki soku z cytryny
8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy
przyprawy: sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Przyrządzenie sałatki zaczynamy od przygotowania warzyw i owoców. Roszponkę dokładnie płuczemy na sitku i odkładamy na ścierkę, aby wyschła. Myjemy również pomidory koktajlowe i winogrona. Te ostatnie oddzielamy od gałązek. Granat rozcinamy i wyłuskujemy z niego pestki.
Pomidory z winogrona kroimy na połówki.
Suszoną szynkę, np. parmeńską, kroimy w podłużne plastry lub w kwadraty.
Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki i podprażamy na patelni. Pamiętajmy, aby wrzucić orzechy na suchą patelnię. Ich podprażenie powinno zająć około 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy je z ognia.
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, możemy przystąpić do przygotowania sosu. Mieszamy w tym celu ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód oraz musztardę. Składniki powinny stworzyć nam jednolity, gładki, lekko lejący sos. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.
Na dnie miski umieszczamy roszponkę. Następnie dorzucamy pokrojoną szynkę, pomidory, granat i winogrona. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Sałatkę posypujemy przyprażonymi orzechami włoskimi. Polewamy ją także sosem. Znowu lekko mieszamy. Warto jednak zachować warstwowość sałatki.
Podajemy solo lub z bagietką (może być przypieczona).
Smacznego!