Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie. Wyniki jeżą włosy na głowie, posypały się kary
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.07.2024 14:00

Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie. Wyniki jeżą włosy na głowie, posypały się kary

lodziarnia nad morzem
Fot. ANDRZEJ IWANCZUK/REPORTER

Sanepid ostrzega przed niebezpiecznymi bateriami, które wykryli w lodach. W próbkach pobranych z 90 lodziarni połowa nie spełnia norm. Instytucja kontrolująca nałożyła na właścicieli lokali wysokie kary. Najgorzej wypadły nadmorskie lodziarnie.

Lody dla ochłody nie dla wszystkich

Wakacje trwają w pełni, więc nad polskim morzem, pomimo wysokich cen, nie brakuje turystów. A ci jak wiadomo, spragnieni są nie tylko zimnych napojów, ale też lodów. 

Niedawno sanepid w całym województwie zachodniopomorskim przeprowadził akcję, która opierała się na pobraniu próbek lodów i zbadaniu ich. To, co odkryli, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Chodzi o niebezpieczną bakterię. Dlatego instytucja ostrzega przed zakupem tych popularnych deserów.

lody z maszyny.jpg
Fot. Canva/Jevtic
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu

Sanepid przeprowadził kontrole

Sanepid zbadał 205 próbek lodów z automatów, z czego 90 w samym pasie nadmorskim. Okazało się, że w połowie próbek pobranych nad polskim morzem wykryto bakterię Enterobecteriacae. 

Choć naturalnie występuje ona u człowieka w jelicie grubym, jest niebezpieczna. W dodatku świadczy o braku zachowania higieny podczas produkcji lodów. Zjedzenie produktu z tą bakterią może spowodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, szczególnie u osób z chorobami układu pokarmowego lub z obniżoną odpornością.

Na szczęście próbki okazały się wolne od innych groźnych bakterii. Nie wykryto szczepów Salmonella ani Listeria monocytogenes. Te bowiem mogą wywoływać poważne zatrucia pokarmowe

Sanepid zastosował kary

Instytucja odpowiadająca za kontrolę warunków sanitarnych między innymi w restauracjach i lokalach gastronomicznych nałożył na właścicieli kary. W 15 z nich, w których doszło do ponadprzeciętnego przekroczenia norm, nałożono kary finansowe. Na pozostałe lokale nałożono obowiązek wzmocnienia działań sanitarnych. Choć sytuacja z roku na rok się poprawia i tak nie jest idealnie. 

Pamiętaj, aby zawsze kupować lody w sprawdzonych punktach. Zwracaj uwagę na to, czy maszyna do lodów jest czysta oraz, czy same lody nie są roztopione i czy mają regularny kształt. Wtedy masz większą pewność, że powinny być w porządku. Sprawdź, co przygotować z cukinii oraz zobacz, gdzie masło otrzymasz za darmo.

lody 2.jpg
Fot. Canva/Vindhya Chanddrasekharan